Onlangs schreef ik in een vorige blog over Ratio en Emotie. Ik refereerde daarin aan enkele praktijkvoorbeelden en onze reactie daarop.

Een heel recent voorbeeld van Ratio en Emotie is de reactie op de ontwikkeling van de beurzen wereldwijd in de periode 1 oktober 2018 tot 1 april 2019. Hoewel we uiteraard wereldwijd beleggen en de AEX maar ongeveer 0,5% van de wereldwijde beurswaarde omvat, ben ik zo vrij om toch de AEX even als voorbeeld te nemen. De AEX kennen we immers allemaal!

Aan het begin van de genoemde periode stond de AEX op ongeveer 550 punten (na overigens in juli al boven 575 punten te hebben gestaan). In oktober daalde de AEX vervolgens bijna 6%, november was daarentegen ongeveer vlak te noemen en in december daalde de AEX tot slot nog zo’n 6%, ongeveer 12% in één kwartaal dus. Inmiddels (na weer ongeveer een kwartaal), staat de AEX hoger dan begin oktober…….

Probeer hier als belegger maar eens op te anticiperen. Dit is gewoonweg onmogelijk. Uiteraard zijn er beleggers die bijvoorbeeld in de maand november ‘voor de zekerheid’ even uit zijn gestapt. In december leek hun besluit bijzonder positief uit te pakken, in januari kwam echter helaas al de twijfel en, als ze nog niet opnieuw zijn ingestapt, is er nu waarschijnlijk al spijt.

Wij zijn lange termijn-beleggers. We hebben uiteraard ook geen glazen bol en worden, net als iedereen soms, verrast door plotselinge heftige koersbewegingen. Wij laten ons echter niet verleiden tot snelle besluiten en blijven vertrouwen op de lange termijn. Uiteraard vinden ook wij het niet prettig als we in een rollercoaster-periode zitten, maar het is onze taak u in dat geval goed te informeren en de portefeuille consequent te blijven beheren, uiteraard binnen de onderling afgesproken bandbreedtes van uw portefeuilleprofiel. We doen dit op de rationale manier, zonder ons te laten leiden door emotie.

Voelt u zich aangesproken? Wij ontzorgen u graag en nemen het u graag uit handen.

Paul Vonk Paul (1962) is vermogensadviseur en partner. Hij kan complexe zaken eenvoudig uitleggen en ziet het als zijn uitdaging onze relaties zoveel mogelijk te 'ontzorgen'.