Zoek een paar minuten op internet naar alle regels waar beleggers mee te maken hebben. Het valt al gauw op hoeveel nationale en internationale wetten, richtlijnen en toezichthouders u om de oren vliegen. En tot overmaat van ramp lijken het er alleen maar meer te worden…

Een aantal van deze wetten
Er is bijvoorbeeld een wet die algemene regels en voorschriften aan de financiële markten oplegt (Wft) en een wet ter voorkoming van witwassing en financiering van terrorisme (Wwft). Ook zijn er richtlijnen en regelgeving om beleggers te beschermen door de Europese markten transparanter en efficiënter te maken (MiFID).

Maar waar is dit nou goed voor? Waarom doen we met zijn allen zo moeilijk? Bovendien maken wij het bij iBeleggen toch juist allemaal zo simpel en begrijpelijk als mogelijk?

Financiële crisis
In 2008 werden we allemaal wakker geschud. De cultuur in de financiële sector moest veranderen. Ingewikkelde beleggingsproducten, onbetrouwbare adviseurs en schimmige beloningsstructuren lieten een spoor van vernieling achter. De sector had behoefte aan meer stabiliteit en onschuldige beleggers moesten beter beschermd worden tegen anderen én tegen zichzelf.

Het belang van de AFM en DNB
Gelukkig is er sinds die tijd geleidelijk aan het een en ander veranderd. De zorgplichteisen voor vermogensbeheerders en banken zijn stelselmatig opgeschroefd. En, misschien nog wel belangrijker, wanneer u níet door de regels wordt beschermd, moet dit duidelijk aan u worden gecommuniceerd.

In Nederland werken de AFM en DNB, de twee belangrijkste toezichthouders, dag in dag uit aan uw bescherming. Simpel gesteld kijkt DNB vooral naar het financiële stelsel in zijn geheel, terwijl de AFM ervoor probeert te zorgen dat u als individuele belegger niet ten prooi valt aan ‘deskundige’ oplichters.

Bescherming van beleggers
Vanaf 3 januari 2018 gelden er in de gehele Europese Unie minimale eisen voor bescherming van beleggers. Op deze datum treedt de zogenaamde MiFID II in werking. Belangrijke onderdelen zijn: het provisieverbod voor professionele beleggers, de informatievoorziening naar een hoger plan tillen en volledige kostentransparantie.

In de praktijk zal het opvolgen van deze richtlijnen ongetwijfeld lastiger blijken en zal er creativiteit nodig zijn om niet te verzanden in een administratieve rompslomp. In elk geval hebben wij inmiddels twee fulltimers in dienst die zich richten op het slim(mer) instellen van onze dienstverlening. Voor kleine partijen is dus dit zo langzamerhand bijna niet meer te doen.

Wij zijn vóór regels
Toch zien wij dit als nieuwe stap in de goede richting. Wij zijn in de basis vóór regels. Ook de lastige, omdat dit vaak van belang is voor u als belegger. Ook, en dit verbaast u misschien, als dit betekent dat we u soms moeten lastigvallen met vervelende vragen.

Het mooiste dat wij als uw vermogensbeheerder kunnen verdienen is vertrouwen. Maar om vertrouwen handen en voeten te geven, moet de financiële sector zich laten controleren. Ook al is dat niet altijd leuk.

Pieter Knottnerus Pieter (1985), bedrijfsanalist, is zowel analytisch als communicatief sterk. Met zijn uitgekiende rekenmodellen neemt hij zijn collega’s veel werk uit handen.