Terugblik op de maand: december 2021

Home » Rendement en kosten » Onze rendementen » Terugblik op de maand: december 2021

Terugblik op de maand: december 2021

Met een mooie eindejaarsrally viel het kwartje in de laatste 10 dagen van het jaar de goede kant op. Alle onzekerheden werden even aan de kant geschoven en beleggers bezorgden zichzelf een prachtige jaarafsluiting. Aandelen stegen +3,5% in waarde en brachten het jaartotaal op +28,5%. Vastgoed deed het nog beter met bijna +6% in december en +38% over het hele jaar. Obligaties stegen een heel klein beetje in december (+0,1%) en sloten het jaar af met -0,7%.

> Lees hier de terugblik op het beursjaar 2021

Aandelen

Europese aandelen (+5,5%) presteerden in december beter dan Amerikaanse aandelen (+4%), ondanks een lichte dollarstijging (+0,3%). In de laatste twee weken van het jaar is de handel meestal dun, omdat veel grote beleggers de boeken sluiten. Er ontstaan dan vaak iets grotere koersuitslagen. Het is puur toeval of dat goed (zoals dit jaar) of minder goed uitpakt.

Opkomende markten waren opnieuw hekkensluiter met +0,6% in december. Over het gehele jaar genomen, daalden deze aandelen zelfs in waarde. Alleen vanwege een gestegen dollar rolde er nog een plusje uit de bus.

Obligaties

De koersen van obligaties fluctueerden flink de afgelopen maand, als gevolg van de zorgen over oplopende inflatie. Uiteindelijk kwam de rust terug en stegen obligaties miniem (+0,1%). Over geheel 2021 is het rendement -0,7%.

Vastgoed

Vastgoedaandelen presteerden opnieuw fantastisch en stegen in december met bijna +6% in waarde. Na het zeer verlieslatende 2020 (-16%) is het maar goed dat beleggers zijn blijven zitten, want het jaarrendement komt uit op +38%.

Het jaar 2021 gaat dus definitief de boeken in als een fantastisch beleggingsjaar. Ruim +28% voor een zeer offensieve portefeuille (portefeuilleprofiel Rood) zien we niet vaak. Voor een neutrale portefeuille (portefeuilleprofiel Geel) was dit +16%. Niemand weet wat de nabije toekomst ons zal brengen, maar de lange termijn belegger wordt altijd beloond.


Lees meer over de laatste stand van zaken in de Actualiteit: Onrustige tijden in zicht

Bent u benieuwd naar onze maandberichten? Schrijf u dan nu in.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Het mooiste dat we kunnen verdienen is vertrouwen.