Wilt u als ouder of grootouder vermogen opbouwen voor uw kind of kleinkind? U kunt jaarlijks een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Ze worden meestal op de spaarrekening van het kind gestort terwijl spaargeld door de lage rente praktisch niets meer oplevert. Uw (jaarlijkse) schenking beleggen voor de lange termijn kan wél een forse bijdrage leveren aan vermogensgroei.

Schenking aan uw kind of kleinkind beleggen

Door de historisch lage rente levert spaargeld tegenwoordig niets meer op. Het wordt elk jaar door de inflatie zelfs minder waard. Daarom is het voordeliger om een schenking aan uw kind of kleinkind te beleggen, in de plaats van te storten op een spaarrekening. Weet u wat u belastingvrij mag schenken?

Omdat kinderen en kleinkinderen vaak een lange beleggingshorizon hebben, is de kans op een negatief rendement minimaal. Want hoe verder in de toekomst het beleggingsdoel ligt, hoe meer tijd de beleggingen hebben om tussentijdse koersdalingen op te vangen. De kansen op een goed rendement zijn op de lange termijn daarom veel hoger dan op de korte termijn.

Rendement-op-rendement-effect

Bovendien profiteren langetermijnbeleggers optimaal van het rendement-op-rendement-effect. Albert Einstein noemde dit effect ook wel het achtste wereldwonder. Het betekent dat je op je behaalde rendement ook weer rendement ontvangt, waardoor je beleggingen extra hard groeien.

Een startbedrag van bijvoorbeeld 15.000 euro kan met beleggen gedurende 18 jaar tot een vermogen groeien van circa 50.000 euro*, ten opzichte van circa 18.000 euro** met sparen. Onderstaande grafiek laat dit zien.

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan bovenstaand rekenvoorbeeld

* In bovenstaand voorbeeld is met een rendement van 7% gerekend. Dit staat gelijk aan portefeuilleprofiel Oranje, ons offensieve profiel. Klik hier voor onze portefeuilleprofielen.
** In bovenstaand voorbeeld is met een rentepercentage van 1% gerekend, ervan uitgaande dat de rente op den duur weer zal stijgen. 

Beleggingsvoorwaarden

Het is wel belangrijk dat aan een aantal beleggingsvoorwaarden wordt voldaan:

1. Beleg goed gespreid en wereldwijd

2. Beleg in goed verhandelbare indextrackers en marktfondsen

3. Beleg tegen de laagst mogelijke kosten

4. Blijf gedurende de hele periode belegd

Dat noemen wij Slow beleggen.

Beleggingsrekening openen voor een minderjarige

U kunt bij iBeleggen een beleggingsrekening openen voor een minderjarig kind. De rekening komt dan op zijn of haar eigen naam te staan. Vanaf 18 jaar krijgt het kind zelf de beschikking over de rekening en mag hij of zij bepalen wat er met het geld gebeurt.

  • Bent u nieuw bij ons en wilt u een beleggingsrekening openen voor uw kind of kleinkind? Dan kunt u instappen met een bedrag van 15.000 euro in plaats van 25.000 euro. U kunt altijd kosteloos geld bijstorten. U kunt u hem of haar hier aanmelden.
  • Bent u reeds klant bij ons? Dan hanteren wij een afwijkend minimaal startbedrag. Neem contact met ons op of ga naar uw persoonlijke iBeleggen inlogomgeving voor meer informatie over de Groeirekening.

Heeft u nog vragen? Schroom niet om contact met ons op te nemen.

 

Maurice van der Neut Maurice van der Neut (1994) is accountmanager bij iBeleggen en is samen met Daní het aanspreekpunt voor klanten. Door zijn vele uren op het voetbalveld is hij gewend te werken in teamverband.