Vorige week schreef Barry over het plezier dat schenken kan geven aan zowel schenker als ontvanger. Dat is inderdaad de belangrijkste reden om schenken in overweging te nemen. Het is belangrijk om goed vast te stellen wat u met de schenking precies wilt bereiken en welke manier van schenken daar het beste bij past.

Welk bedrag kunt u onbezorgd schenken?
Het begint met de vraag of u zelf voldoende financiële ruimte hebt om te schenken. Die afweging zal voor iedereen anders zijn. U wilt onbezorgd en financieel zelfstandig ouder worden, ook als zorgkosten flink stijgen en/of het genieten van vrije tijd kostbaarder blijkt dan vooraf gedacht. U wilt echter ook niet op een almaar groeiende pot geld blijven zitten, zonder dat familie, vrienden of goede doelen daar tijdens uw leven al plezier van kunnen hebben.

Waarom wilt u schenken?
Heeft u eenmaal bepaald wat u kunt missen, dan is het de vraag wat u wilt bereiken met de schenking. De methode die u kiest, eventueel na afstemming met uw fiscalist of notaris, moet hierbij aansluiten.

Een aantal redenen om te schenken die wij vaak tegenkomen:

1. U wilt de ontvanger helpen een huis te kopen
Wat de ontvanger zonder schenking niet zou kunnen. De overheid stimuleert zulke schenkingen met een maximale vrijstelling van 100.000 euro.

2. U wilt de ontvanger kennis laten maken met beleggen
U wilt de ontvanger (al vroeg) leren omgaan met eigen geld op de beurs en te profiteren van de lange termijn voordelen van beleggen. Binnen de vrijstelling mag elk kalenderjaar aan kinderen ruim 5.000 euro geschonken worden en aan ieder ander (bijv. kleinkinderen) ruim 2.000 euro. U kunt dit jaarlijks blijven doen, zolang als u dat prettig vindt.

Bijkomend voordeel van jaarlijkse stortingen is dat de ontvanger automatisch gespreid in de markt stapt. Als de koersen wat lager staan, dan krijg je meer aandelen voor hetzelfde bedrag. Staan ze hoger, dan koop je er iets minder voor.

Vroeg beginnen en geleidelijk opbouwen is een lucratieve strategie. Zodra de ontvanger meerderjarig is, kan zelfstandig beslist worden om het geld eventueel ergens anders voor te gebruiken.

3. U wilt vooral schenken om de hoogte van toekomstige erfbelasting te verminderen
In dat geval kunt u overwegen om te ‘schenken met schuldigerkenning’, ook wel ‘schenken op papier’ genoemd. U schenkt een bedrag en leent dit bedrag meteen weer terug (vaak t/m het laagste tarief van de schenkbelasting van 10%). U betaalt dan jaarlijks 6% rente aan de ontvanger over het geleende bedrag. Het geschonken bedrag blijft dus tot uw eigen beschikking.

De kennismaking met beleggen wordt voor de ontvanger op deze manier nog even uitgesteld. Een alternatief hiervoor kan het inrichten van een ‘fonds voor gemene rekening’ zijn waarbij u jaarlijks aandelen schenkt. Zelf blijft u als bestuurder beslissingsbevoegd over het geld.

De belastingdienst
De belastingdienst heeft een eenvoudige pagina ingericht, waar de mogelijkheden in beeld komen:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/schenken/schenking_krijgen/belastingvrij-schenken-vrijstellingen-2017/belastingvrij-schenken-vrijstellingen-2017-

Welke variant u kiest, eventueel na afstemming met uw fiscalist of notaris, is geheel aan u. iBeleggen helpt u vervolgens graag bij de uitvoering van uw schenkingsplan!

Frank den Blijker Frank (1966) is vermogensadviseur en partner. Hij overziet het brede plaatje, is positief kritisch, hulpvaardig en stressbestendig.