Afgelopen weekend ontving ik van een sympathieke en betrokken relatie een kopie van een column uit Fiscalert. De schrijver van deze column is Taoufik Boussebaa, senior investment strategist Rabobank Nederland. In deze column beschrijft en illustreert Taoufik het grote belang van zo min mogelijk in- en uitstappen. Trouwe beleggers zouden de afgelopen dertig jaar, indien zij in de S&P 500 belegd waren en de ‘buy-and-hold’-strategie hadden gevolgd, hun vermogen hebben zien verzeventienvoudigen, aldus Taoufik. Een bedrag van 10.000 euro zou in deze periode aangegroeid zijn tot 170.000 euro. Zouden beleggers echter over die dertig jaar – 7.600 beursdagen – de beste dertig dagen gemist hebben, dan zou het vermogen slechts verviervoudigd zijn. Een serieus verschil van 130.000 euro.
Het is met beleggen net als met een huis; als u zorgt voor een stevig fundament, gebruik maakt van goede materialen en werkt volgens een degelijk ontwerp, heeft u er nauwelijks omkijken naar. Uiteraard moet u af en toe onderhoud plegen, zoals bij beleggen de periodieke herbalancering van de portefeuille, en een enkele keer een verbetering doorvoeren. Met beleggen is dat niet anders, want door de toenemende concurrentie onder indexaanbieders kunnen wij voor onze beleggers niet zelden nog betere voorwaarden bedingen.
Wij zeggen vaak tegen onze relaties dat langetermijnbeleggen niet risicovol is, maar dat de belegger dat vooral zelf is. Sommige beleggers blijven denken de markt slimmer af te kunnen zijn door te gaan timen, maar niets is minder waar. Tijdelijk uitstappen is één, maar het opnieuw instappen is twee en heel veel moeilijker uit te voeren dan vooraf gedacht. Dit wordt veroorzaakt doordat, als markten eenmaal gedaald zijn, er sprake is van veel meer nervositeit en beleggers juist daardoor veel meer geneigd zijn hun liquiditeiten aan te houden. Dat zij daardoor een reële kans lopen belangrijke hersteldagen te missen, wordt dan te gemakkelijk voor lief genomen.
Beleggen is lang niet zo moeilijk als het lijkt. De grootste kunst voor beleggers is en blijft het uitschakelen van de eigen emoties. Daar zit namelijk het grootste beleggersrisico en vormt één van de belangrijkste redenen om uw vermogen bij een professional in beheer te geven.