Rust, rendement én duurzaamheid

Onze beleggingsovertuigingen zijn eenvoudig en bewezen succesvol. Slow beleggen is heel simpel. In het kort:

  1. Het belang van spreiding
    Door spreiding goed in te zetten, beperkt u uw risico’s.
  2. De impact van kosten
    Hoe lager uw kosten, des te hoger uw rendement.
  3. De kracht van de lange termijn
    Hoe langer u belegt, hoe groter de kans op een positief rendement.

En dat helemaal duurzaam. Zo behaalt u rendement én draagt u tegelijkertijd bij aan een betere toekomst.


1. Het belang van spreiding

Bij de invulling van uw portefeuille doen wij geen voorspellingen over markten of koersen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat actieve beleggingsfondsen aanzienlijk slechter presteren dan passieve beleggingsfondsen.

Over een meetperiode van 20 jaar heeft slechts 23% van de actieve beleggingsfondsen in aandelen en 8% van de actieve beleggingsfondsen in obligaties de index verslagen.

Kortom, niemand is in staat om de winnaars van morgen te voorspellen. Daarom kiezen wij ervoor om breed gespreid te beleggen. Bij iBeleggen belegt u in maar liefst 7.000 verschillende individuele aandelen door middel van duurzame indextrackers en marktfondsen. Zo verlagen wij uw risico en verhogen tegelijkertijd uw kans op een goed rendement.

Onderstaande afbeelding laat zien welke aandelenbeurzen voor de ontwikkelde markten het best (bovenaan) en het slechtst (onderaan) presteerden van 2003 t/m 2022. De bonte lappendeken toont geen enkel voorspelbaar patroon. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Prestaties van aandelenbeurzen voor de ontwikkelde markten van 2003 t/m 2022
(Bron: Dimensional)


2. De impact van kosten

Kostenbeheersing is minstens zo belangrijk als het beheren van uw beleggingen. Want beheervergoedingen, fondskosten en transactiekosten hebben een rechtstreekse impact op uw rendement.

Daarom houden wij uw kosten zo laag mogelijk. Want, hoe lager uw kosten, des te hoger uw rendement. 

Hieronder ziet u het effect van kosten op de lange termijn. Bij beleggingskosten van in totaal 2,0% (sommige beleggingspartijen vragen dit) is uw vermogen na 20 jaar naar verwachting circa 177.000 euro waard. Zijn uw kosten slechts 0,73%? Dan is uw vermogen naar verwachting na 20 jaar zelfs 229.000 euro waard. Dit is een verschil van maar liefst 52.000 euro. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

De kosten van iBeleggen zijn gebaseerd op een portefeuille van 100.000 euro en portefeuilleprofiel Geel (neutraal).


3. De kracht van de lange termijn

Langjarig onderzoek toont aan dat aandelen en vastgoed op de lange termijn een goed jaarlijks rendement geven. Hierbij geldt: Hoe langer uw horizon, des te beter uw resultaat. De kans dat tegenvallende resultaten tussentijds worden goedgemaakt is namelijk groot bij een lange horizon.

Bovendien komt 73% van uw aandelenrendement op lange termijn van dividend. Wij herbeleggen uw dividend door nieuwe beleggingen aan te kopen. Zo behaalt u naast rendement over uw ingelegde vermogen, ook rendement over uw eerder behaalde rendementen.

Daarnaast is ontzettend belangrijk: beleg alle beursdagen en stap niet uit als het even tegenzit. Alleen zo profiteert u van stijgende beurskoersen op de momenten dat die zich voordoen. Want die goede beursdagen doen zich niet zo vaak voor als u zal denken. (Bovendien vinden de beste beursdagen vooral plaats als markten nerveus zijn!)

Onderstaande grafiek illustreert dit. De S&P 500 behaalde van 1990 t/m 2022 een gemiddeld rendement van 9,75% per jaar. Was u niet belegd tijdens de 15 beste beursdagen? Dan was uw jaarlijkse rendement geen 9,75% maar slechts 6,28%. En als u de beste 25 dagen had gemist, dan was uw resultaat nog lager. Richt u dus op de lange termijn en laat u niet gek maken. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Rendementen van de S&P 500 bij het missen van beste beursdagen van 1990 t/m 2022
(Bron: Dimensional)


Duurzaam beleggen

Wij vinden een schone en sociale toekomst belangrijk en dragen hier als vermogensbeheerder graag ons steentje aan bij. Daarom vullen wij uw portefeuille in met duurzaam gescreende indextrackers en marktfondsen.

Ons duurzame beleggingsbeleid draagt bij aan een positieve impact op mens, milieu en maatschappij én aan het behalen van een duurzaam rendement voor onze relaties.

> Ontdek meer over duurzaam beleggen


Dit noemen wij Slow beleggen, onze hoeksteen

Met Slow beleggen accepteert u de tussentijdse grillen en grollen van de ‘markt’ omdat u erop mag vertrouwen dat u op lange termijn een goed rendement zult maken. Onder de ‘markt’ verstaan wij een goed gespreide internationale portefeuille belegd op basis van marktkapitalisatie (beurswaarde) middels indextrackers (ETF’s) en marktfondsen (passieve beleggingsfondsen).

Bekijk hieronder onze animatievideo over Slow beleggen.


Wilt u meer weten over Slow beleggen?

Slow beleggen is minder ingewikkeld dan het lijkt. Het gaat er vooral om dat de basisregels consequent in acht worden genomen. Peter van der Slikke (oprichter van iBeleggen en topcapital) schreef er een boek over. Vraag een gratis exemplaar aan.

Wilt u starten met Slow beleggen? Of heeft u vragen? Neem dan contact op met Daní of Maurice via:

Telefoon: 020 673 63 72
Email: info@ibeleggen.nl