Lijkt het of iedereen om u heen succesvol belegt en u nog de laatste der Mohikanen bent die spaart tegen een nultarief? Hoort u regelmatig positieve verhalen van beleggers die precies op het goede moment aandelen kopen en de winst op het hoogtepunt verzilveren? Waarschijnlijk is veel hiervan gezellige borrelpraat en niet erg realistisch. De waarheid is dat wanneer de beurzen dalen (er veel van) deze verhalen een stille dood sterven. Achteraf blijkt men vaak toch op het verkeerde paard te hebben gewed of net te laat te zijn uitgestapt.

Toch maar sparen?
Is het dan toch beter de lage rente en gestegen vermogensrendementsheffing te trotseren en uw geld tegen beter weten in op de spaarrekening te stallen? Of zelfs misschien wel te bewaren in de oude vertrouwde sok? De opbrengst is in dat geval laag, maar u gaat wel risico’s uit de weg en houdt uw vermogen tenminste in stand.

Maar, is dat wel zo? Niets blijkt minder waar. Menig financieel planner is de afgelopen jaren tot de conclusie gekomen dat het bijna onmogelijk is om vermogen in stand te houden door slechts te sparen. Door de lage rente, de toenemende inflatie en hogere belastingdruk is interen momenteel onontkoombaar, zeker als u ook nog van uw vermogen wenst te leven.

Wat nu?
Zijn aandelen te risicovol? Zijn de rendementsvooruitzichten van obligaties de komende jaren wel toereikend? Aandelen zijn inderdaad onderhevig aan koersschommelingen en zullen nooit stijgen in een rechte lijn. U hebt als belegger altijd last van het zogenaamde marktrisico. Er bestaat geen bank of vermogensbeheerder die dit risico kan uitschakelen.

Het enige dat geëlimineerd kan worden is het specifieke risico, ofwel het bedrijfsrisico van aandelen. Dit risico kunt u aanzienlijk verminderen door te spreiden door middel van het beleggen in indextrackers. Hierdoor bent u minder kwetsbaar voor ‘dat ene bedrijf’ dat plotseling gebukt gaat onder een schandaal of ‘dat andere bedrijf’ dat onverwachts zijn deuren moet sluiten.

Obligaties hebben daarentegen een dempende werking. Ze genereren momenteel dan wel niet het hoogste rendement, maar ze beschermen de portefeuille wel tegen beursdalingen ten tijde van crises of een neergaande conjunctuur. Ze vormen tenslotte het defensieve hart van de portefeuille.

Belangrijke voorwaarden voor het behalen van een mooi langjarig gemiddeld rendement op uw beleggingen zijn:

  1. Een lange adem, ofwel voldoende beleggingshorizon om de tussentijdse fluctuaties van uw portefeuille het hoofd te bieden.
  2. Een andere vereiste is spreiden, spreiden en nog eens spreiden.
  3. Tenslotte bent u een zelf een belangrijke factor. Als u gaat beleggen zal blijken of u als mens opgewassen bent tegen de pieken en dalen van de beurs. U vormt met uw emoties immers zelf het grootste risico.

Toch maar beleggen dan?
Samenvattend kunnen we concluderen dat risico en rendement hand in hand gaan. Als u aan de hand van uw beleggingsdoelstellingen een mooie balans weet te vinden in de verdeling aandelen en obligaties, dan hoeft u niet meer dagelijks naar uw effectenportefeuille te kijken. Met een breed gespreide portefeuille krijgt u als belegger tenslotte uw welverdiende rust met zicht op een mooi rendement. Dus hang die sok maar aan de wilgen!

Mieke van Haandel Mieke (1970) is vermogensadviseur en partner. Mieke is een gedreven teamplayer die het vertrouwen van haar relaties weet te winnen.