De spaarrente is extreem laag. Zo laag dat u de belasting er niet eens van kunt betalen. Met sparen teert u zowaar in op uw vermogen. Beleggen in aandelen dan maar? Aandelen geven wel een goed rendement, maar de koersen fluctueren enorm. Om dit risico te verlagen kunt u vervolgens overwegen obligaties toe te voegen aan uw portefeuille. Maar waarom eigenlijk?

Als de koersen van aandelen dalen…
Ten tijde van politieke en maatschappelijke onrust worden aandelenbeurzen meer beweeglijk. Wat doen grote (professionele) beleggers die met miljarden tegelijk even ‘uit aandelen gaan’? Een spaarrekening hebben zij niet en bovendien is het risico veel te groot om die bedragen liquide ‘op de bank’ te laten staan.

…dan stijgen de koersen van obligaties
Daarom parkeren zij dat geld in obligatiemandjes en andere defensieve producten. Het maakt ze op dat moment niet uit dat de vergoeding daarvoor laag is. Als de centen maar veilig zijn. Als de meerderheid van deze grote (professionele) beleggers zo’n beweging maakt, dan dalen de aandelenkoersen en stijgen de koersen van obligaties. Op die manier vertonen deze twee beleggingscategorieën een tegengestelde reactie. De technische term hiervoor is ‘negatieve correlatie’.

De koersbeweging van aandelen versus obligaties. Aandelen en obligaties bewegen niet perfect in tegengestelde richting, maar het komt er wel bij in de buurt.

Het risico van een rentestijging
Naast de onrust op aandelenbeurzen is er nog de kans op een stijgende rente. De koersen van obligaties dalen, zodra de rente stijgt. Om dit risico te beperken, hanteren wij een korte rentelooptijd voor obligaties in onze beleggingsportefeuilles. Het rendement is daarmee nog iets lager (vergelijkbaar met de spaarrente), maar de koersdaling bij een rentestijging is ook minder groot. Bovendien stijgt die rente als het economisch goed gaat, wat ook weer goed is voor aandelen.

Obligaties zijn het defensieve hart van de portefeuille
Langjarig gemiddeld ligt het obligatierendement rond de 4%. Dat halen we op dit moment bij lange na niet, dus voor het rendement hoef je ze niet te hebben. Als dempende factor hebben obligaties echter wel degelijk een nuttige functie en zijn ze noodzakelijk als defensief hart van de portefeuille. Alleen de belegger met een zeer lange beleggingshorizon en stalen zenuwen (vaak een ervaren belegger) kan zich beperken tot het beleggen in enkel en alleen aandelen, mits goed gespreid natuurlijk.

Frank den Blijker Frank (1966) is vermogensadviseur en partner. Hij overziet het brede plaatje, is positief kritisch, hulpvaardig en stressbestendig.