De meeste oneliners ontstaan tijdens gesprekken met cliënten en mensen die overwegen klant te worden. Gisteren heb ik weer twee leuke en boeiende gesprekken gevoerd. Gesprekken die mij het plezier in het werk geven en nog meer vertrouwen in de toekomst.

Succesvol beleggen tegen extreem lage kosten
Vanmorgen hebben we ons bedrijf en beleggingsfilosofie aan een potentieel nieuwe relatie mogen presenteren. Via een bestaande relatie van ons en een goede vriend van hem, had hij vastgesteld dat de beleggingsportefeuille bij zijn bank in 2018 bijna 3,5% slechter had gepresteerd dan onze portefeuille met een vergelijkbaar risicoprofiel. Daarbij was hij geschrokken van de relatief hoge kosten die zijn bank voor vermogensbeheer in rekening bracht. Hij vertelde ons dat hij zonder veel moeite een korting van 40% kreeg aangeboden toen hij zijn ongenoegen over de hoge kosten bij zijn bank uitte. Deze plotselinge prijsverlaging had hem extra aan het twijfelen gebracht.

Spontaan zei ik: “U kunt ook tegen extreem lage kosten een succesvolle belegger zijn.” En zo simpel is het dus. Veel mensen denken dat beleggen een hogere kunst is en bijna bovenmenselijke gaven vereist waarvoor een riante vergoeding moet worden betaald. Niets is minder waar.

Het grootste gevaar van beleggen is de belegger zelf
Mijn 2e oneliner in dit gesprek was: “Beleggen is geen risicovolle aangelegenheid, dat is de belegger zelf!” Juist door op spannende of soms ‘begeerlijke’ momenten van de eerder afgesproken lange termijn strategie afwijkende beslissingen te nemen, creëert de belegger extra rendementsrisico’s. “Consequent vasthouden aan een grondig gekozen beleggingsstrategie is bepalend voor een goed rendement”, luidde spontaan mijn 3e oneliner.

De beste beleggers zijn beleggers die geen interesse in beleggen hebben
’s Middags bezocht ik een trouwe klant van ons. Onze beleggingsfilosofie is dit echtpaar al meer dan bekend en zij waren verbaasd dat het bescheiden verlies van vorig jaar van 4,1%, reeds in het eerste kwartaal 2019 al bijna twee keer was goedgemaakt. Dit echtpaar heeft in de basis nauwelijks interesse in beleggen en kijkt zelden naar hun effectenportefeuille. Dit ontlokte mij de volgende stelling: “De beste beleggers zijn beleggers die geen interesse in beleggen hebben.” Pas toen de kranten er uitbundig over begonnen te schrijven realiseerden zij zich dat december 2018 een zeer slechte beleggingsmaand was geweest. Naar aanleiding van onze vermogensrapportage zagen zij begin februari 2019 dat dit verlies in één maand al goed was gemaakt.

De markt is onze vriend, dus wees deze dan ook trouw
Natuurlijk zijn zij blij met deze marktontwikkeling. Ik zei nog, dat is niet zozeer onze verdienste hoor, maar de verdienste van de markt. Spontaan volgde er weer een oneliner: “De markt is onze vriend, dus wees deze dan ook trouw.” Het echtpaar zei: “Nou ja, wij volgen de beursontwikkelingen niet en laten het graag aan jullie over. Wij hebben er geen verstand van en zijn blij dat wij het allemaal niet zelf hoeven te doen.” Ik reageerde door te zeggen: “Dat is maar goed ook, want een belegger die te dicht op de bal zit, wordt doorgaans snel nerveus.”

Aanvullend vertelde ik dat de meeste leuke uitspraken spontaan tot stand komen. Het moeilijkste is echter om die later te reproduceren, dus ik heb ze maar snel even opgeschreven. Ik kan deze oneliners nu dus goed gebruiken voor het schrijven van een blog.

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van iBeleggen. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.