De maand april kan getypeerd worden als een maand van koersherstel. Het opgelopen verlies over het eerste kwartaal is bijna geheel goedgemaakt. De aandelen stegen met circa 3,5% procent en na een langere periode van afwezigheid van groei heeft het vastgoed, met een plus van eveneens 3,5%, ook de weg omhoog gevonden. Dit laatste wordt overigens vooral veroorzaakt door de in de maand april sterker wordende dollar (+2%). De Europese aandelen presteerden met een gemiddelde plus van 4% beter dan hun Amerikaanse tegenhangers die circa 3% in waarde stegen, inclusief de stijging van de dollar. De grondstoffen producerende bedrijven stegen in april met 5,5% en hebben daarmee hun koppositie in ere hersteld.

Vastgoedmarkt in de lift

De Emerging Markets deden het met een stijging van 0,8% beduidend minder goed dan de ontwikkelde landen. Deze categorie beleggingen lijkt het meest last te hebben van de dreiging van de handelsoorlog tussen de VS en de andere grote landen in de wereld.

Obligaties zijn in de maand april nagenoeg gelijk gebleven. De lichte stijging van de lange rente in de VS heeft tot noch toe weinig invloed gehad op de obligaties met kortere looptijden (zoals opgenomen in onze portefeuilles). Interessant is de koersstijging van 0,5% van de categorie High Yield obligaties. Vooralsnog worden beleggers voor het nemen van het extra risico in 2018 nauwelijks beloond. Daar staat tegenover dat het rendement van High Yield obligaties in de jaren vóór 2018 alleszins bevredigend was.

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van iBeleggen. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.