Februari was een enerverende maand. Er was sprake van flinke tussentijdse koersuitslagen, maar per saldo resteert er slechts een licht negatief rendement. Aandelen presteerden over de gehele linie circa 2,5% negatief. Alle aandelencategorieën lieten vergelijkbare resultaten zien. Wel hebben de Amerikaanse aandelen het door het sterker worden van de dollar ruim 1,5% beter gedaan. Vastgoed stelde ons wederom teleur, ondanks dat het deze maand wat rugwind van de dollar had. Vastgoed blijft echter een strategisch onderdeel van onze modelportefeuille, waarbij nog steeds geldt dat deze vermogenscategorie op de langere termijn aanzienlijk beter rendeert dan obligatiebeleggingen. De waarde van obligaties is in februari de facto nagenoeg gelijk gebleven. In deze zin hebben obligaties hun beoogde doelstelling, het dempen van het neerwaarts beleggingsrisico in een nerveuze markt, weer prima waargemaakt.

Koud in februari zegt weinig over de lente

Kortom, ondanks de toegenomen onzekerheid en redelijk heftige tussentijdse koersbewegingen is het rendement in februari niet fundamenteel aangetast. Wij blijven vasthouden aan onze optimistische verwachting voor het gehele kalenderjaar 2018. Reden hiervan zijn de positieve economische vooruitzichten van alle grote economische regio’s, de overwegend goede tot uitstekende bedrijfsresultaten en het nog immer grote vertrouwen van consumenten en producenten.

Frank den Blijker Frank (1966) is vermogensadviseur en partner. Hij overziet het brede plaatje, is positief kritisch, hulpvaardig en stressbestendig.