De maand maart was net als de maand februari voor beleggers verlieslatend, zij het dat het verliestempo verzwakt. Goed en slecht nieuws wisselden elkaar regelmatig af, waarbij het negatieve nieuws wederom licht overheerste. De koersen stonden in maart onder druk in verband met de vrees voor het uitbreken van een handelsoorlog tussen de VS enerzijds en China en Europa anderzijds. Daarnaast nam de technologie sector flink wat gas terug. Dit was mede ingegeven doordat bleek dat Facebook miljoenen gebruikersgegevens had verstrekt aan Cambridge Analytica, hetgeen Facebook op een storm van kritiek kwam te staan. Het Britse databedrijf zou Facebookprofielen hebben gebruikt voor de campagne van Donald Trump.

Herstel kan wel jaren duren, zei de aangeslagen Mark Zuckerberg.

De aandelen van ontwikkelde markten daalden 1,3% en die van Emerging Markets met 2,5%. In tijden van toenemende onzekerheid reageren Emerging Markets doorgaans wat heftiger. De Amerikaanse aandelenmarkt had met een gemiddelde koersdaling van 3% het moeilijker dan de Europese die zelfs heel licht stegen. De onroerend goed beleggingen deden het in maart voor het eerst sinds lange tijd weer eens goed. De koersen stegen met bijna 1,5%. Obligaties hebben de rol van veilige haven, net als in de maand februari, wederom uitstekend gespeeld en bleven qua koers nagenoeg gelijk.

 

 

Frank den Blijker Frank (1966) is vermogensadviseur en partner. Hij overziet het brede plaatje, is positief kritisch, hulpvaardig en stressbestendig.