Periodiek lichten wij één van de posities toe uit uw portefeuille. Wij bespreken dit keer uw aandelenbelegging: ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld. Wat zijn de kenmerken van dit fonds en waarom beleggen wij hierin?

In het kort

Dit fonds belegt op een duurzame wijze in bedrijven uit Europa, Noord-Amerika en Asia-Pacific (landen zoals Australië, China, Hong Kong, Japan, Singapore, Zuid Korea en Taiwan). Het fonds volgt de MSCI World Index Net EUR, waarbij ACTIAM hiervan meer dan 270 van de circa 1.550 bedrijven uitsluit vanwege sociaal-ethische principes.

Het fonds wordt gecategoriseerd als donkergroen: een impactbelegging (categorie 9). Er wordt belegd in ondernemingen die bewust en aantoonbaar een positieve bijdrage leveren aan mens, milieu en maatschappij. Qua duurzaamheid gaat dit fonds dus een stapje verder dan de meeste lichtgroene fondsen (categorie 8) uit uw portefeuille.

> Lees meer over onze manier van duurzaam beleggen

Waarom deze belegging?

De ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld wil een positieve sociale en ecologische impact realiseren. Met dit fonds belegt u enkel in zogenaamde ‘best in class’ bedrijven die actief bijdragen aan een sociaal rechtvaardige wereld en een duurzaam klimaat.

Het fonds is daarnaast zeer goed gespreid. Er wordt belegd in bijna 1.300 verschillende aandelen, verdeeld over verschillende landen in Europa, Noord-Amerika en Asia-Pacific, waarvan de grootste aandelen Apple, Microsoft en Amazon zijn. Het fonds wordt gewogen op basis van marktkapitalisatie, ofwel naar grootte van de aandelenbeurzen.

> Lees meer over economie gewogen versus marktgewogen beleggen

Kortom, de belegging is wereldwijd zeer goed gespreid, de kosten zijn erg laag (slechts 0,08% per jaar) en de onderliggende bedrijven waarin u belegt leveren een positieve bijdrage aan mens, milieu en maatschappij. Dit samen maakt dat wij dit fonds goed vinden passen binnen onze beleggingsfilosofie.

Over de fondsaanbieder

Logo ACTIAMACTIAM is een Nederlandse institutionele fondsbeheerder met een beheerd vermogen van circa 60 miljard euro. Ze scoren hoog op alle normen en standaarden voor duurzaam beleggen en hanteren hiervoor de ESG criteria. Ze kijken onder andere naar klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit, waterschaarste, chemische emissies, afval, sociale en gemeenschapskwesties.

Top 5 grootste beleggingen

De 5 grootste onderliggende bedrijven die deel uitmaken van het ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld zijn Apple, Microsoft, Amazon en Alphabet (verdeeld over twee type aandelen). Hieronder vertellen wij in het kort meer over deze verschillende ondernemingen.

Bedrijven Weging In het kort
Apple 4,13% Het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple werd in 1976 opgericht door Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayn. Het bedrijf begon ooit als fabrikant van computers. Apple raakte rond 1997 bijna failliet. Pas na 2007 werden er grote successen behaald met de iPod, iPhone, iPad en iTunes. Apple is qua omzet en waarde inmiddels een van de grootste bedrijven ter wereld.
Microsoft Corp. 3,59% Microsoft is ’s werelds grootste softwarebedrijf, opgericht in 1975 door Bill Gates en Paul Allen. Hun bekendste product is Windows, het besturingssysteem dat doorbrak bij het grote publiek met Windows 95. Nu draait Windows 10 op meer dan 600 miljoen apparaten. Het bedrijf verkoopt ook hardware, internet en televisie. Maar ook Xbox, de veelzijdige spelcomputer, valt onder Microsoft.
Amazon.com 2,64% Amazon werd in 1994 opgericht door Jeff Bezos. Amazon is bekend van de webwinkel, maar ze levert nog tal van andere producten en diensten. Zo biedt ze een virtuele assistent aan die werkt op speakers van Amazon: Alexa (concurrent van Apple’s Siri). Ook populair is de videostreamingdienst Prime Video (concurrent van Netflix) die series, films en documentaires aanbiedt. Weer iets heel anders is Amazon Web Services (AWS). AWS marktleider op het gebied van cloud aanbieders, een online opslagdienst voor bedrijven.
Alphabet Inc. Class A 1,53% Alphabet Inc. is het bedrijf achter de Google-zoekmachine, en is opgericht door Larry Page en Sergey Brin. Bekend zijn Gmail, Google Maps, Google Analytics, Google Chrome en Google Drive. Maar ook YouTube en Android vallen onder Alphabet. In 2015 zijn de bedrijfsactiviteiten samengebracht onder één paraplu.

Er zijn twee type aandelen. Klasse A en Klasse C aandelen. Het belangrijkste verschil tussen de klassen is het stemrecht. Klasse A-aandelen zijn de ‘gewone’ aandelen van Alphabet. Deze hebben de structuur van één aandeel, één stem. Ook klasse B aandelen bestaan, maar deze zijn niet openbaar verhandelbaar. Alleen de oprichters bezitten aandelen van deze klasse.

Alphabet Inc. Class C 1,45% Alphabet Inc. is het bedrijf achter de Google-zoekmachine, en is opgericht door Larry Page en Sergey Brin. Bekend zijn Gmail, Google Maps, Google Analytics, Google Chrome en Google Drive. Maar ook YouTube en Android vallen onder Alphabet. In 2015 zijn de bedrijfsactiviteiten samengebracht onder één paraplu.

Er zijn twee type aandelen. Klasse A en Klasse C aandelen. Het belangrijkste verschil tussen de klassen is het stemrecht. Klasse C-aandelen hebben geen stemrecht.

Kenmerken van de belegging

Hieronder volgen een aantal kenmerken van het fonds, gevolgd door de regio- en sectorverdeling.

Duurzaamheidscategorie Donkergroen (Artikel 9)
Oprichting fonds 28 augustus 2015
Omvang fonds 568 miljoen euro
Totale jaarlijkse kosten 0,08%
Totaal aantal posities 1276
Effectenuitleen Nee
Dividendrendement Circa 1,7%

Vragen?

Heeft u nog vragen over dit fonds of andere beleggingen uit uw portefeuille? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

iBeleggen Wij zijn iBeleggen. Noem ons idealisten maar wij geloven dat het beheren van uw vermogen écht anders kan. Met een eerlijke, onafhankelijke en vooral persoonlijke aanpak moet beleggen gewoon begrijpelijk en eenvoudig zijn. Tegen lage kosten en zonder onnodige risico’s. En dat helemaal duurzaam.