U belegt bij ons in een duurzaam gescreend fonds van Amundi, gericht op grote en middelgrote bedrijven in ontwikkelde landen. Het fonds selecteert bedrijven met een sterke focus op duurzaamheid en vermijdt sectoren zoals nucleaire energie, wapens en tabak. Met Amundi als grootste fondsaanbieder in Europa, profiteert u van lage kosten en een uitstekende verhandelbaarheid.

In het kort

Deze belegging richt zich op grote en middelgrote bedrijven in ontwikkelde landen die hoog scoren op duurzaamheid. Het fonds hanteert strenge uitsluitingscriteria voor bedrijven die betrokken zijn bij bepaalde sectoren zoals nucleaire energie, wapens en tabak. Bovendien investeert het fonds in bedrijven die actief bijdragen aan een zogenaamde “low-carbon-economy” en die duurzame klimaatdoelstellingen nastreven.

Wilt u weten hoe u fondsnamen kunt ontcijferen? Ontdek de betekenissen van UCITS, SRI, ESG, EM, ACC, DIS en meer in: Fondsnamen ontcijferen doet u zo.

Waarom deze belegging?

Wij beleggen voor u in dit fonds om verschillende redenen, waaronder de focus op milieu- en sociaalvriendelijkheid, de lage kosten en de uitstekende verhandelbaarheid.

  1. Duurzaamheid: Dit fonds onderscheidt zich door strengere duurzaamheidscriteria te hanteren in vergelijking met andere fondsen. Het selecteert bedrijven die zich actief inzetten voor duurzame praktijken, zoals het verminderen van hun ecologische impact en het bevorderen van hernieuwbare energiebronnen.
  2. Lage kosten: Het fonds heeft aantrekkelijk lage kosten, met een beheervergoeding van slechts 0,18%. Dit betekent dat u onder de streep meer rendement overhoudt.
  3. Uitstekende verhandelbaarheid: Het fonds is zeer goed verhandelbaar, wat betekent dat het gemakkelijk te kopen en verkopen is. Bovendien heeft het fonds een lage spread, wat resulteert in lagere kosten bij het handelen in het fonds.

> Voor meer gedetailleerde informatie over deze positie, bekijkt u de factsheet en deze pagina.

Over de fondsaanbieder

Amundi (opgericht in 2010) is uitgegroeid tot de grootste fondsaanbieder in Europa. Ze zetten zich met name in voor milieuvriendelijke initiatieven en sociale verantwoordelijkheid. Amundi heeft dan ook een breed scala aan duurzame fondsen ontwikkeld om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar milieuvriendelijke beleggingen. In totaal hebben ze ruim 2 biljoen aan vermogen onder beheer.

Top 5 grootste posities

De grootste onderliggende bedrijven die deel uitmaken van de Amundi Index MSCI World SRI PAB UCITS ETF zijn NVIDIA, Microsoft, Tesla, ASML en Home Depot. Hieronder vertellen wij in het kort meer over deze verschillende ondernemingen.

Bedrijven Weging In het kort
NVIDIA 7,66% NVIDIA is een grafische chipontwikkelaar voor onder andere datacentra en videokaarten. Jen-Hsun Huang richtte het bedrijf op in 1993. NVIDIA levert onder andere de grafische chips voor de Xbox (Microsoft) en PlayStation (Sony). Tevens is Nvidia toeleverancier aan veel grote computerfabrikanten.
Microsoft 6,18% Microsoft is een van de grootste softwarebedrijven van de wereld. Bekendste product is Windows, maar ze verkopen ook hardware, internet en televisie. Ze hebben wereldwijd meer dan 180.000 mensen in dienst.
Tesla 4,18% Tesla is een Amerikaanse producent van elektrische (vracht)auto’s, met Elon Musk als CEO. Opgericht in 2003 en momenteel het meest waardevolle autobedrijf ter wereld. Tesla verkoopt tevens zelfgemaakte batterijen, zonnepanelen en elektriciteitsnetten.
ASML 2,30% ASML is een Nederlands bedrijf opgericht in 1984 en levert geavanceerde technologieën die gebruikt worden door bedrijven die halfgeleiders maken (zoals computerchips). Het bedrijf heeft vestigingen over de hele wereld en is gericht op het verbeteren van de prestaties van chips en het verminderen van de kosten.
Home Depot 2,29% Home Depot is de grootste doe-het-zelfketen van Amerika. Ze hebben bouwmarkten in eigen land, Canada en Mexico. Home Depot timmert aan de weg op het gebied van duurzaamheid door in te zetten op duurzaam hout en energiezuinige en waterbesparende apparaten.


Bovenstaande gegevens zijn per 31 mei 2023 opgesteld en kunnen op elk moment wijzigen.

Kenmerken van de belegging

Hieronder volgen een aantal kenmerken van het fonds, gevolgd door de regio- en sectorverdeling.

Duurzaamheidscategorie Lichtgroen (categorie 8)
Oprichting fonds 10 september 2018
Omvang fonds 3.668 miljoen
Totale jaarlijkse kosten 0,18%
Totaal aantal posities 338
Effectenuitleen Ja
Dividendrendement Onbekend (dividend wordt herbelegd)

Bovenstaande gegevens zijn per 31 mei 2023 opgesteld en kunnen op elk moment wijzigen.

 

 

 

iBeleggen Wij zijn iBeleggen. Noem ons idealisten maar wij geloven dat het beheren van uw vermogen écht anders kan. Met een eerlijke, onafhankelijke en vooral persoonlijke aanpak moet beleggen gewoon begrijpelijk en eenvoudig zijn. Tegen lage kosten en zonder onnodige risico’s. En dat helemaal duurzaam.