Periodiek lichten wij één van de posities toe uit uw portefeuille. Dit keer behandelen wij een obligatie, namelijk de iShares Euro Corp Bond 0-3yr ESG UCITS ETF. Dit fonds is vooral nuttig om de looptijd van uw obligaties kort te houden. Lees hieronder meer over de ins en outs van dit fonds.

Maar waarom zou u beleggen in obligaties in tijden van extreem lage tot zelfs negatieve rente? Ze leveren toch niets op? Toch zijn er een aantal voordelen te benoemen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar: Waarom beleggen in obligaties?

In het kort

Dit fonds belegt in kortlopende bedrijfsobligaties met een looptijd van gemiddeld 1,5 jaar en is gescreend op zogenaamde ESG-criteria (Environmental, Social, & Governance). Wordt er een onderneming uit deze index in verband gebracht met bijvoorbeeld vuurwapens, kernwapens, tabak, pornografie, alcohol, gokken of kernenergie? Dan wordt deze expliciet uitgesloten van het fonds.

> Voor meer gedetailleerde informatie over deze positie, bekijkt u de factsheet.

Waarom deze belegging?

Het fonds is goed gespreid met bijna 900 onderliggende posities over diverse landen en sectoren. Het betreft minimaal investment grade bedrijfsobligaties; obligaties van uitgevers met een redelijk grote solvabiliteit en een klein risico op faillissement. Daarbij is het fonds duurzaam gescreend, wat past bij onze duurzame beleggingsfilosofie.

Het jaarlijkse rendement wordt geschat op 0,12%, tegenover de jaarlijkse kosten van 0,15%. Geen vetpot dus, maar daar gaat het ook niet om. Deze positie is vooral belangrijk om de looptijd van uw obligaties in te korten. Lees hier waarom dit belangrijk is.

Over de fondsaanbieder

iShares is onderdeel van het Amerikaanse Blackrock (opgericht in 1988) en wereldmarktleider op het gebied van indextrackers. Wereldwijd biedt ze meer dan 900 ETF’s aan en heeft een totaal belegd vermogen van ruim 7.000 miljard dollar. iShares staat bekend om haar diversiteit aan producten, uitstekende liquiditeit en zeer uitgebreide informatievoorziening.

Top 5 grootste posities

De grootste onderliggende posities zijn Blackrock LEAF, RaboBank, Barclays, Goldman Sachs en JPMorgan. Hieronder vertellen wij in het kort meer over deze grote financiële partijen.

Posities Weging In het kort
Blackrock Liquid Environmentally Aware Fund (LEAF) 2,03% LEAF is een geldmarktfonds voor professionele partijen. Leningen van bedrijven worden alleen opgenomen als deze binnen hun sector bovengemiddeld scoren op het gebied van mens, milieu, maatschappij en bestuur. Controversiële sectoren worden uitgesloten.
Rabobank Nederland 0,33% Rabobank is actief in bankieren, vermogensbeheer, leasing, verzekeren en vastgoed. Binnen Nederland bedienen ze particuliere en zakelijke klanten met een breed assortiment aan financiële producten en diensten.
Barclays 0,33% Barclays is een Britse bank en internationaal opererende financiële dienstverlene. Leuk feitje: in 1967 was Barclays de eerste bank met een geldautomaat.
Goldman Sachs 0,30% Goldman Sachs is een internationaal opererende investeringsbank met kantoren over de hele wereld. Ze biedt een breed scala aan financiële diensten zoals investeringsbankieren, effecten, investeringsbeheer en consumentenbankieren.
JPMorgan 0,30% JPMorgan is een van Amerika’s grootste banken. Ze is wereldleider in financiële dienstverlening en biedt oplossingen aan ’s werelds grootste bedrijven, overheden en instellingen in meer dan 100 verschillende landen.

Kenmerken van de belegging

Hieronder volgen een aantal kenmerken van het fonds, gevolgd door de regio- en sectorverdeling en kredietwaardigheid.

Duurzaamheidscategorie Lichtgroen (Artikel 8)
Oprichting fonds 7 januari 2016
Omvang fonds 2,5 miljard
Totale jaarlijkse kosten 0,15%
Totaal aantal posities 878
Effectenuitleen Nee
Dividendrendement 0,13%

 

 

 

Waarom beleggen in obligaties?

Obligaties zijn het defensieve hart van uw portefeuille. Ze zijn minder risicovol dan aandelen, maar het verwachte rendement is ook lager. Met de extreem lage tot zelfs negatieve rente kosten uw obligaties zelfs geld. Waarom beleggen in obligaties als het rendement negatief is? Wij leggen uit in deze blog: Waarom beleggen in obligaties?


Vragen?

Heeft u nog vragen over dit fonds of andere beleggingen uit uw portefeuille? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

iBeleggen Wij zijn iBeleggen. Noem ons idealisten maar wij geloven dat het beheren van uw vermogen écht anders kan. Met een eerlijke, onafhankelijke en vooral persoonlijke aanpak moet beleggen gewoon begrijpelijk en eenvoudig zijn. Tegen lage kosten en zonder onnodige risico’s. En dat helemaal duurzaam.