U belegt bij ons in opkomende markten (Emerging Markets) via een duurzaam gescreend fonds van iShares. Er wordt grotendeels belegd in Aziatische landen, waarvan China 30% voor haar rekening neemt. Deze positie bevat maar liefst 2.400 onderliggende grote, middelgrote en kleine bedrijven verspreid over diverse regio’s en sectoren.

Hieronder leest u meer over de iShares MSCI EM IMI ESG Screened UCITS ETF. Wilt u weten hoe u fondsnamen kunt ontcijferen? Ontdek de betekenissen van UCITS, SRI, ESG, EM, ACC, DIS en meer in: Fondsnamen ontcijferen doet u zo.

In 2020 en 2021 liep het rendement van de opkomende markten achter. Waarom beleggen we nog in Emerging Markets?

In het kort

Deze positie belegt in opkomende markten. Er wordt onder andere belegd in China (30%), Taiwan (18%), India (13%) en Zuid-Korea (13%). Niet alleen grote bedrijven zijn vertegenwoordigd in de index, ook middelgrote en kleine bedrijven doen mee.

De index bevat verschillende ondernemingen die voor het grootste deel werkzaam zijn binnen de IT, financials, luxegoederen en communicatie. Bedrijven worden van te voren gescreend en uit de index gefilterd als blijkt dat zij betrokken zijn bij handel in controversiële wapens, kernwapens, tabak, ketelkool, oliezand en civiele vuurwapens.

Daarnaast worden ook bedrijven uitgesloten die de beginselen van het Global Compact van de Verenigde Naties schenden op het gebied van mensenrechten, arbeid, milieu en corruptiebestrijding. Lees hier hun Tien Principes.

Voor meer gedetailleerde informatie over deze positie, bekijkt u de factsheet.

Waarom deze belegging?

Wij hechten veel waarde aan de spreiding van uw beleggingen. Deze index bevat gemiddeld maar liefst 2.400 onderliggende bedrijven, van klein tot groot en verspreid over diverse landen en sectoren. Alle onderliggende posities zijn daarnaast op duurzaamheid gescreend, wat aansluit op onze duurzame beleggingsfilosofie. Daarbij bedragen de kosten slechts 0,18% per jaar. Lage kosten zijn van cruciaal belang, zodat er onder de streep meer rendement overblijft.

Over de fondsaanbieder

iShares is onderdeel van het Amerikaanse Blackrock (opgericht in 1988) en wereldmarktleider op het gebied van indextrackers. Wereldwijd biedt ze meer dan 900 ETF’s aan en heeft een totaal belegd vermogen van ruim 7.000 miljard dollar. iShares staat bekend om haar diversiteit aan producten, uitstekende liquiditeit en zeer uitgebreide informatievoorziening.

Top 5 grootste posities

De grootste onderliggende bedrijven die deel uitmaken van de iShares MSCI EM IMI ESG Screened UCITS ETF zijn TSMC, Tencent, Samsung, Alibaba en Meituan. Hieronder vertellen wij in het kort meer over deze verschillende ondernemingen.

Onderstaande gegevens zijn per 28 februari 2022 opgesteld en kunnen op elk moment wijzigen.

Bedrijven Weging In het kort
TSMC (Taiwan) 6,5% TSMC is de grootste chipproducent van de wereld. De computerchips, ook wel semiconductors of halfgeleiders, zijn kleine chips die worden gebruikt in bijna elk technologisch toestel.
Tencent (China) 3,8% Tencent is een enorme Chinese multinational op het gebied van internet en online games. Tencent zit onder andere achter WeChat, een chatapp gebruikt in Aziatische landen.
Samsung (Zuid-Korea) 3,5% Samsung is een groot elektronicaconcern. Ze ontwikkelt software oplossingen en huishoudelijke elektronica, maar ook mobiele telefoons, computers en televisies.
Alibaba (China) 2,5% Het Chinese e-commerce bedrijf Alibaba heeft onder andere verschillende online marktplaatsen (zoals Taobao.com, Aliexpress en Alibaba.com), een betaaldienst (Alipay), een besturingssysteem (Yun OS), een cloud computing platform (Aliyun) en zoekmachines.
Meituan (China) 1,1% Meituan is één van China’s grootste techbedrijven en grootste maaltijdbezorger ter wereld (denk aan een dienst zoals Thuisbezorgd). Ook bieden zij een platform voor het boeken van hotels, taxi’s en vluchten.

Kenmerken van de belegging

Hieronder volgen een aantal kenmerken van het fonds, gevolgd door de regio- en sectorverdeling.

 

Duurzaamheidscategorie Lichtgroen (Artikel 8)
Oprichting fonds 2018
Omvang fonds 2,4 miljard dollar
Totale jaarlijkse kosten 0,18%
Totaal aantal posities 2.372
Effectenuitleen Ja
Dividendrendement 1,95% (uitkerend)
Weging binnen uw aandelendeel 11% – 12 %

 

 

 


Vragen?

Heeft u nog vragen over dit fonds of andere beleggingen uit uw portefeuille? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

iBeleggen Wij zijn iBeleggen. Noem ons idealisten maar wij geloven dat het beheren van uw vermogen écht anders kan. Met een eerlijke, onafhankelijke en vooral persoonlijke aanpak moet beleggen gewoon begrijpelijk en eenvoudig zijn. Tegen lage kosten en zonder onnodige risico’s. En dat helemaal duurzaam.