Periodiek lichten wij één van de posities toe uit uw portefeuille. Wij beginnen deze reeks met uw belegging in vastgoed: het Northern Trust Developed Real Estate ESG Index Fund. Wij leggen graag uit waarom wij hierin beleggen.

In het kort

Deze positie vormt de basis van onze vermogenscategorie vastgoed.

U belegt in zogenaamde REIT’s wat staat voor Real Estate Investment Trust. Anders gezegd: een onderneming die belegt in zakelijk vastgoed. REIT’s investeren direct in vastgoed en zijn verplicht om 90 procent van hun inkomsten uit te keren als dividend. De REIT’s in het fonds zijn beursgenoteerd.

Bedrijven worden uitgesloten op basis van de beoordeling van de Global Real Estate Sustainability Benchmark. Deze benchmark verzamelt informatie over de prestaties van de REIT’s op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur. Deze positie past daarom goed binnen onze duurzame beleggingsfilosofie.

Waarom deze belegging?

Deze belegging maakt sinds kort onderdeel uit van uw portefeuille. Naast de duurzame screening is het fonds goed gespreid met 191 onderliggende aandelen over diverse landen en sectoren. De kosten zijn laag (0,23% per jaar) en het fonds is een zogenaamde fiscale beleggingsinstelling (FBI). Het voordeel van een FBI is dat u de ingehouden dividendbelasting (15%) volledig kan terugvorderen via de Belastingdienst, omdat het fonds (statutair) is gevestigd in Nederland. Er vindt dus geen ‘dividendlekkage’ plaats.

Over de fondsaanbieder

Northern Trust is één van de grootste en oudste bankinstellingen in Amerika. Het bedrijf, opgericht in 1889, heeft kantoren over de hele wereld en heeft circa 5 biljoen dollar (5.000.000.000.000 USD) onder beheer. Een andere activiteit van Northern Trust is ‘custodian’, ofwel het bewaren van effecten. Het bedrijf bewaart maar liefst voor bijna 15 biljoen USD aan effecten. Er werken wereldwijd ongeveer 20.000 mensen bij Northern Trust.

Top 5 grootste beleggingen

De grootste onderliggende bedrijven die deel uitmaken van het Northern Trust Real Estate ESG Index Fund zijn Prologis, Equinix, Digital Realty Trust, Simon Property Group en Welltower. Hieronder vertellen wij in het kort meer over deze verschillende ondernemingen.

Bedrijven Weging In het kort
Prologis, Inc. 8,0% Prologis is de grootste eigenaar, beheerder en ontwikkelaar van hoogwaardige opslag- en distributiecentra in de Benelux. De onderneming bezit 2,67 miljoen vierkante meter industrieel logistiek vastgoed in 96 logistieke gebouwen op 39 hectare grond.
Equinix, Inc. 6,0% Equinix is een Amerikaans bedrijf en is wereldmarktleider op het gebied van datacenters voor colocatie (het gezamenlijk gebruiken van een locatie). Daarnaast is de onderneming gespecialiseerd in internetverbindingen. Equinix bezit 210 datacenters in 25 landen, met in totaal 8.700 mensen in dienst. Netflix en Cisco Systems zijn grote klanten van Equinix.
Digital Realty Trust, Inc. 3,7% Digital Realty Trust is gespecialiseerd in zogenaamde carrier-neutrale datacenters. Dit houdt in dat het datacenter niet is gebonden aan één service provider (bijvoorbeeld voor telecommunicatie) maar dat er meerdere aanbieders zijn. Het voordeel is hiervan is bijvoorbeeld het verminderde risico op dataverlies en betere uitbreidingsmogelijkheden. Digital Realty Trust bezit 225 datacenters wereldwijd.
Simon Property Group, Inc. 3,6% Simon Property Group is de grootste eigenaar van winkelcentra in de Verenigde Staten en bezit een groot aantal outlet en lifestyle centers. De onderneming bezit 203 objecten op 241 miljoen vierkante meters, voornamelijk in de Verenigde Staten en Azië.
Welltower, Inc. 2,9% Welltower investeert in zorginfrastructuur en is daarmee het grootste vastgoedbeleggingsfonds ter wereld. Welltower stelt vastgoed ter beschikking aan diverse zorgverleners, zoals ziekenhuizen met als doel het realiseren van een betere zorg. De onderneming opereert in Noord-Amerika en in het Verenigd Koninkrijk.

</div >

Kenmerken van de belegging

Hieronder volgen een aantal kenmerken van het fonds, gevolgd door de regio- en sectorverdeling.

Duurzaamheidscategorie Lichtgroen (Artikel 8)
Oprichting fonds 24 maart 2017
Omvang fonds 1,3 miljard euro
Totale jaarlijkse kosten 0,23%
Totaal aantal posities 191
Effectenuitleen Nee
Dividendrendement 2,9%

</div >


Vragen?

Heeft u nog vragen over dit fonds of andere beleggingen uit uw portefeuille? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

iBeleggen Wij zijn iBeleggen. Noem ons idealisten maar wij geloven dat het beheren van uw vermogen écht anders kan. Met een eerlijke, onafhankelijke en vooral persoonlijke aanpak moet beleggen gewoon begrijpelijk en eenvoudig zijn. Tegen lage kosten en zonder onnodige risico’s. En dat helemaal duurzaam.