Deze positie focust op bedrijven met een lagere CO2-uitstoot en meer ruimte voor hernieuwbare energie. Om een schonere toekomst te creëren streeft het fonds naar een 50% vermindering van de totale koolstofintensiteit. Bedrijven worden uitgesloten die niet investeren in een verkleining van hun CO2-voetafdruk.

Wilt u weten hoe u fondsnamen kunt ontcijferen? Ontdek de betekenissen van UCITS, SRI, ESG, EM, ACC, DIS en meer in: Fondsnamen ontcijferen doet u zo.

In het kort

Deze positie focust zich specifiek op bedrijven met een lagere CO2-uitstoot en selecteert daarnaast op bedrijven met een sterke Governance (wat betekent dat het bestuur verantwoording aflegt en dat er sprake is van toezicht en medezeggenschap).

Waar de meeste posities in uw portefeuille als lichtgroen zijn aangeduid, is dit fonds donkergroen. Nog duurzamer dus. Kortweg betekent dit dat de bedrijven waarin u via dit fonds belegt een daadwerkelijke bijdrage leveren aan een milieu- of sociale doelstelling.

U belegt met deze positie voor circa 60% in de Verenigde Staten, gevolgd door 10% in Japan en de rest van de wereld. Het grootste deel van de bedrijven is werkzaam in de sector industrie (18%). Ook betreft een groot deel financiële ondernemingen (16%), bedrijven werkzaam in de IT (13%) en overige sectoren.

> Voor meer gedetailleerde informatie over deze positie, bekijkt u de factsheet.

Waarom deze belegging?

Wij kiezen voor deze belegging omdat de index wereldwijd zeer goed gespreid is met bijna 3.400 onderliggende kleine ondernemingen. Deze internationale spreiding over diverse landen en sectoren zorgt voor een verlaging van uw beleggingsrisico.

Daarnaast zijn alle onderliggende kleine bedrijven gescreend op duurzaamheid. Standaard wordt er gekeken naar bedrijven met een goed ondernemingsbestuur, maar bij deze positie wordt er vooral geselecteerd op ondernemingen met een lage CO2-uitstoot, om zo de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Net als alle andere posities in uw portefeuille zijn ook de kosten van deze positie laag, namelijk 0,21%. Hoe lager de kosten, hoe meer rendement u overhoudt.

Over de fondsaanbieder

Northern Trust is één van de grootste en oudste bankinstellingen in Amerika. Het bedrijf, opgericht in 1889, heeft kantoren over de hele wereld en heeft circa 5 biljoen dollar (5.000.000.000.000 USD) onder beheer. Een andere activiteit van Northern Trust is ‘custodian’, ofwel het bewaren van effecten. Het bedrijf bewaart maar liefst voor bijna 15 biljoen USD aan effecten. Er werken wereldwijd ongeveer 20.000 mensen bij Northern Trust.

Top 5 grootste posities

De grootste onderliggende bedrijven zijn Quanta Services, LPL Financial, Carlisle. Darling Ingredients en Reliance Steel & Aluminum Co.

Bedrijven Weging In het kort
Quanta Services, Inc. 0,3% Quanta Services is een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in infrastructuren voor pijpleiding-, elektriciteits-, olie- en gas- en communicatie-industrieën in onder andere de VS, Canada en Australië.
LPL Financial Holdings Inc. 0,3% LPL Financials is Amerikaanse broker/dealer. Het is een onafhankelijke instelling die diensten aanbiedt aan particulieren, financiële instellingen en adviseurs op het gebied van technologie, compliance en investeringen.
Carlisle Companies Incorporated 0,2% Carlisle Companies is een Amerikaans bedrijf en wereldwijde fabrikant van innovatieve en milieuvriendelijke technische producten, die helpen om de energiebesparing van gebouwen te verbeteren en de uitstoot van broeikasgassen te verlagen.
Darling Ingredients Inc. 0,2% Darling Ingredients is een Amerikaans bedrijf dat verspilling in de agrarische en foodsector voorkomt door dierlijke bijproducten en restmaterialen in te zamelen en opnieuw te gebruiken. Denk aan de voedsel-, diervoeder-, brandstof-, bio-energie- en kunstmestindustrie.
Reliance Steel & Aluminum Co. 0,2% Reliance Steel & Aluminum is geen metaalproducent, maar het grootste metaalservicecentrum van Noord-Amerika. Hun activiteiten bestaan grotendeels uit de distributie en verwerking van gerecycled staal en aluminium.


Bovenstaande gegevens zijn per 30 april 2022 opgesteld en kunnen op elk moment wijzigen.

Kenmerken van de belegging

Hieronder volgen een aantal kenmerken van het fonds, gevolgd door de regio- en sectorverdeling.

Duurzaamheidscategorie Donkergroen (Artikel 9)
Oprichting fonds 2019
Omvang fonds 615 miljoen euro
Totale jaarlijkse kosten 0,21%
Totaal aantal posities 3.367
Effectenuitleen Nee
Dividendrendement 1,8%

Bovenstaande gegevens zijn per 30 april 2022 opgesteld en kunnen op elk moment wijzigen.

 

 

 

Bovenstaande gegevens zijn per 30 april 2022 opgesteld en kunnen op elk moment wijzigen.


Vragen?

Heeft u nog vragen over dit fonds of andere beleggingen uit uw portefeuille? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

iBeleggen Wij zijn iBeleggen. Noem ons idealisten maar wij geloven dat het beheren van uw vermogen écht anders kan. Met een eerlijke, onafhankelijke en vooral persoonlijke aanpak moet beleggen gewoon begrijpelijk en eenvoudig zijn. Tegen lage kosten en zonder onnodige risico’s. En dat helemaal duurzaam.