De S&P 500 is de meest gevolgde index ter wereld en meet de waarde van de 500 grootste Amerikaanse aandelen. Via dit fonds belegt u in de 209 meest duurzame bedrijven van deze index, de zogenaamde ‘best-in-class’ bedrijven. Deze scoren beter dan gemiddeld op het gebied van milieu, maatschappij of bestuur.

In het kort

U belegt via dit fonds alleen in de meest duurzame bedrijven van de Amerikaanse S&P 500 index. Daarom telt dit fonds geen 500 aandelen zoals de originele index, maar belegt u enkel in de 209 ‘best-in-class’ bedrijven die beter dan gemiddeld scoren op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast worden standaard alle bedrijven uitgesloten die bedrijfsactiviteiten hebben met een negatieve impact op het milieu of op sociaal gebied.

U kunt zien dat dit fonds duurzaam is aan de ESG afkorting in de naam. Dit staat voor Environment, Social en Governance. Dit houdt in dat bij alle bedrijven gekeken is naar een bovengemiddeld hoge score op:

  1. De omgang met de natuur (E)
  2. De relatie met de werknemers en gemeenschappen waarin het actief is (S)
  3. Het bestuur en leiderschap binnen het bedrijf (G)

Het grootste deel van deze bedrijven zijn werkzaam in de IT (30%). Ook zitten er in de index veel bedrijven die vallen onder de gezondheidszorg (14%) en de financiële sector (12%).

Wilt u weten hoe u fondsnamen kunt ontcijferen? Ontdek de betekenissen van UCITS, SRI, ESG, EM, ACC, DIS en meer in: Fondsnamen ontcijferen doet u zo.

Waarom deze belegging?

Wij kiezen ervoor in dit fonds te beleggen omdat de S&P 500 wereldwijd de meest bekende en best verhandelbare index is. Deze index bevat de 500 grootste Amerikaanse bedrijven gemeten naar hun marktkapitalisatie (beurswaarde). En omdat het aandelendeel van uw portefeuille voor 60% bestaat uit Amerikaanse bedrijven, kon dit fonds niet ontbreken.

U belegt via dit fonds specifiek in de ‘ESG Leaders’ van de 500 index. Dit betekent dat u enkel belegt in bedrijven die goed scoren op het gebied van duurzaamheid. Ondanks de zorgvuldige selectie van de 209 meest duurzame aandelen, wordt de hoofdindex voldoende nauwkeurig gevolgd. Het fonds presteert vergelijkbaar met de index, terwijl u niet meer risico loopt met deze duurzame variant.

De kosten van dit fonds zijn bovendien heel erg laag, namelijk slechts 0,1% per jaar. Over het algemeen bedragen de lopende kosten van een indexfondstussen de 0,2% en 0,4% per jaar.

> Voor meer gedetailleerde informatie over deze positie, bekijkt u de factsheet.

Over de fondsaanbieder

SPDR is het ETF-merk van de in de Verenigde Staten gevestigde vermogensbeheerder State Street Global Advisors (opgericht in 1972). State Street lanceerde zijn eerste ETF in 1993. Tegenwoordig is SPDR de derde grootste aanbieder van ETF’s wereldwijd, na iShares en Vanguard. Dit vertaalt zich dan weer naar relatief lage kosten en lage spreads. Hun missie is verantwoordelijk te beleggen om economische voorspoed en sociale vooruitgang te bewerkstelligen.

Top 5 grootste posities

De grootste onderliggende bedrijven zijn Apple, Microsoft, Amazon, UnitedHealth Group en Alphabet. Hieronder vertellen wij in het kort meer over deze verschillende ondernemingen.

Bedrijven Weging In het kort
Apple Inc. 10,16% Apple is qua omzet en waarde inmiddels een van de grootste bedrijven ter wereld. Apple begon in 1976 als fabrikant van computers en behaalde sinds 2007 grote successen met de iPod, iPhone, iPad en iTunes.
Microsoft Corp. 7,83% Microsoft is een van de grootste softwarebedrijven van de wereld. Bekendste product is Windows, maar ze verkopen ook hardware, internet en televisie. Ze hebben wereldwijd meer dan 180.000 mensen in dienst.
Amazon.com 4,04% Amazon is een webwinkel en leverancier van tal van andere producten en diensten. Zo introduceerde Amazon de virtuele assistent Alexa, videostreamingdienst Prime Video en Amazon Web Services (AWS). AWS marktleider op het gebied van cloud aanbieders, een online opslagdienst voor bedrijven.
UnitedHealth Group 2,73% UnitedHealth Group is een van de grootste particuliere zorgverzekeraars in de Verenigde Staten en biedt medische voorzieningen aan 50 miljoen leden wereldwijd.
Alphabet Inc. Class A 2,58% Alphabet Inc. is het bedrijf achter de Google-zoekmachine, maar ook YouTube en Android vallen onder Alphabet. In 2015 zijn de bedrijfsactiviteiten samengebracht onder één paraplu.

Klasse A-aandelen zijn de ‘gewone’ aandelen van Alphabet. Deze hebben de structuur van één aandeel, één stem. Ook klasse B aandelen bestaan, maar deze zijn niet openbaar verhandelbaar. Alleen de oprichters bezitten aandelen van deze klasse.

Bovenstaande gegevens zijn per 31 oktober 2022 opgesteld en kunnen op elk moment wijzigen.

Kenmerken van de belegging

Hieronder volgen een aantal kenmerken van het fonds, gevolgd door de regio- en sectorverdeling.

Duurzaamheidscategorie Lichtgroen (Artikel 8)
Oprichting fonds 2 december 2019
Omvang fonds 668 miljoen dollar
Totale jaarlijkse kosten 0,1%
Totaal aantal posities 209 onderliggende bedrijven
Effectenuitleen Nee
Dividendrendement 1,77% (dividend wordt herbelegd in het fonds)

Bovenstaande gegevens zijn per 31 oktober 2022 opgesteld en kunnen op elk moment wijzigen.

 

 

 

Bovenstaande gegevens zijn per 31 oktober 2022 opgesteld en kunnen op elk moment wijzigen.


Vragen?

Heeft u nog vragen over dit fonds of andere beleggingen uit uw portefeuille? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

iBeleggen Wij zijn iBeleggen. Noem ons idealisten maar wij geloven dat het beheren van uw vermogen écht anders kan. Met een eerlijke, onafhankelijke en vooral persoonlijke aanpak moet beleggen gewoon begrijpelijk en eenvoudig zijn. Tegen lage kosten en zonder onnodige risico’s. En dat helemaal duurzaam.