Periodiek lichten wij één van de posities toe uit uw portefeuille. Wij bespreken dit keer uw aandelenbelegging: UBS MSCI World Socially Responsible UCITS ETF. Wat zijn de kenmerken van dit fonds en waarom beleggen wij hierin?

In het kort

Dit fonds selecteert wereldwijd op bedrijven die minder CO2 uitstoten dan andere bedrijven binnen hun sector. Bedrijven met een lagere CO2-uitstoot dan hun sectorgenoten krijgen een zwaardere weging in het fonds.

Waarom deze belegging?

De UBS MSCI World Socially Responsible UCITS ETF belegt volgens de wereldwijde aandelenmarkt en binnen de verschillende sectoren wordt enkel belegd in aandelen met een hoge ESG-rating (Environmental, Social en Governance). Er wordt gebruikgemaakt van de ‘best-in-class’ screeningsmethode, wat betekent dat er wordt belegd in de minst vervuilende bedrijven binnen hun sector. Er wordt specifiek geselecteerd op bedrijven met een lage CO2-uitstoot. Deze duurzame positie past daarom goed binnen ons duurzaamheidsbeleid.

Daarnaast is deze belegging goed gespreid. Er wordt belegd in circa 350 verschillende aandelen, verdeeld over 23 landen wereldwijd. Het fonds wordt gewogen op basis van marktkapitalisatie. De grootste aandelen in deze positie zijn Microsoft (5,4%), Tesla (4,1%) en NVIDIA (3,8%). Er wordt voor het grootste deel belegd in de Verenigde Staten (circa 60%). De fondskosten zijn laag, namelijk 0,22% per jaar

Over de fondsaanbieder

UBS staat voor United Bank of Switzerland. Het bedrijf is opgericht in 1998. UBS is een grote traditionele bank in Zwitserland, een wereldwijde investeringsbank én een van de grootste spelers op het gebied van (duurzaam) vermogensbeheer. Het beheerd vermogen bedraagt meer dan 95 miljard dollar. Er werken wereldwijd circa 60.000 mensen voor UBS, verdeeld over meer dan 50 landen.

Top 5 grootste beleggingen

De 5 grootste onderliggende bedrijven die deel uitmaken van het UBS MSCI World Socially Responsible UCITS ETF zijn Microsoft, Tesla, NVIDIA, Home Depot en Disney. Hieronder vertellen wij in het kort meer over deze verschillende ondernemingen.

Bedrijven Weging In het kort
Microsoft Corp. 5,4% Microsoft is ’s werelds grootste softwarebedrijf, opgericht in 1975 door Bill Gates en Paul Allen. Hun bekendste product is Windows. Het bedrijf verkoopt ook hardware, internet en televisie. Ze hebben wereldwijd meer dan 180.000 mensen in dienst.
Tesla 4,1% Tesla is een Amerikaanse producent van elektrische (vracht)auto’s, met Elon Musk als CEO. Opgericht in 2003 en momenteel het meest waardevolle autobedrijf ter wereld. Tesla verkoopt tevens zelfgemaakte batterijen, zonnepanelen en elektriciteitsnetten.
NVIDIA 3,8% NVIDIA is een grafische chipontwikkelaar voor onder andere datacentra en videokaarten. Jen-Hsun Huang richtte het bedrijf op in 1993. NVIDIA levert onder andere de grafische chips voor de Xbox (Microsoft) en PlayStation (Sony). Tevens is Nvidia toeleverancier aan veel grote computerfabrikanten.
Home Depot 2,8% Home Depot is de grootste doe-het-zelfketen van Amerika. Ze hebben bouwmarkten in eigen land, Canada en Mexico. Home Depot timmert aan de weg op het gebied van duurzaamheid door in te zetten op duurzaam hout en energiezuinige en waterbesparende apparaten.
Disney 2,5% Disney is sinds 1923 uitgegroeid tot een van de bekendste namen ter wereld. Het bedrijf produceert films en muziek, beheert themaparken, ontwikkelt radio en televisie en verdient aan streaming diensten zoals Disney+. Het bedrijf heeft een streng duurzaamheidsbeleid en werkt hard aan het terugdringen van zijn CO2-uitstoot.

Kenmerken van de belegging

Hieronder volgen een aantal kenmerken van het fonds, gevolgd door de regio- en sectorverdeling.

Duurzaamheidscategorie Lichtgroen (Artikel 8)
Oprichting fonds 19 augustus 2011
Omvang fonds 3,7 miljard euro
Totale jaarlijkse kosten 0,22%
Totaal aantal posities 349
Effectenuitleen Nee
Dividendrendement 1,6%

 


Vragen?

Heeft u nog vragen over dit fonds of andere beleggingen uit uw portefeuille? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

iBeleggen Wij zijn iBeleggen. Noem ons idealisten maar wij geloven dat het beheren van uw vermogen écht anders kan. Met een eerlijke, onafhankelijke en vooral persoonlijke aanpak moet beleggen gewoon begrijpelijk en eenvoudig zijn. Tegen lage kosten en zonder onnodige risico’s. En dat helemaal duurzaam.