Kortgeleden was ik met mijn vrouw een weekje op Sicilië. Ja, die onstuimige week, waarin er op dit eiland negen mensen verdronken door een combinatie van hevige regenval en opstuwend zeewater. De vakantie verliep heel anders dan verwacht, want de eerdere weersvooruitzichten leken ons gunstig gezind, maar in werkelijkheid bleek niets minder waar. We hebben ons geschikt in onze situatie en zijn er nagenoeg alle dagen op uitgetrokken.

In deze vakantieweek liet de beurs – die ik op afstand volg – een onstuimig herstel zien, maar de eerdere koersdalingen van die maand waren er nog niet mee ‘weggewerkt’. Onwillekeurig laat je dan je gedachten over dit soort gebeurtenissen gaan. De verhalen in de media ademen onrust en onzekerheid. Beleggingsgoeroes met negatieve verwachtingen buitelen over elkaar heen en een enkeling durft het nog aan relativerende opmerkingen te maken. Beleggers zoeken naarstig naar houvast. Onder deze omstandigheden zijn er altijd, ook onder onze klanten, beleggers die de kuierlatten nemen. Ze kiezen het zekere voor het onzekere.

Het blijft mij als vakman buitengewoon intrigeren waarom beleggers, die je eerlijk en nadrukkelijk op de reële risico’s van tussentijdse koersdalingen hebt gewezen, bij de eerste en soms tweede neerwaartse markt- of beursbeweging uit de markt stappen. Beleggers waarmee je een instapscenario hebt afgesproken, willen daar ook nogal eens op terugkomen. De afgelopen maand waren de koersdalingen bepaald nog niet indrukwekkend, want een min van 4 tot 5% stelt in ons vak niet veel voor. Het effect onder met name beginnende beleggers is er niet minder om.

Na tientallen jaren ervaring kan ik u melden dat beleggen voor de meeste beleggers een moeizaam leerproces is. Een proces van vallen en opstaan. Een proces van leren omgaan met kortstondige en soms wat langer durende verliezen. Een proces van leren omgaan met je eigen emoties en onzekerheid. Een proces van geleidelijk aan leren en durven vertrouwen op de langjarige positieve ontwikkelingen van de aandelenmarkten. Een proces van steeds minder gevoelig worden voor het schreeuwerige nieuws dat zich doorgaans voordoet tijdens stevige beursbewegingen.

Ik ging slechts een weekje op vakantie en de beurspijn was alweer grotendeels geleden. Natuurlijk, morgen kan het weer regenen, maar overmorgen schijnt misschien weer de zon. Nee, zeker is dat de zon gaat schijnen en om die reden durf ik wel weer een volgende vakantie te boeken.

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van iBeleggen. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.