Het gaat goed met de economie en de markt voor fusies en overnames vaart hier wel bij. Er zijn veel geslaagde ondernemers, die met een scherpe neus voor zaken en hard werken goed hebben verdiend. Steeds vaker doet voor hen de gelegenheid zich voor om hun bedrijf voor een goede prijs te verkopen. Je doet ‘je kindje’ niet zomaar van de hand, maar als de randvoorwaarden en de prijs goed zijn, komt er een moment dat de directeur grootaandeelhouder die stap zou kunnen zetten.

Zo’n overnameperiode is zeer spannend, maar als het stof is neergedaald zit de ex-ondernemer opeens met een boel centen. Geld moet werken, dus het tegen 0,05% rente op de bank laten staan is een moeilijk te verteren optie. Via een bevriende relatie of vergelijkingssite hoort u wellicht over topcapital of iBeleggen en gaat u met ons in gesprek. U zoekt een vermogensbeheerder die net zo doortastend is en succesvol weet te beleggen, als u als ondernemer hebt gedaan. Iemand die de kansen in de markt goed in beeld brengt en belegt in de winnaars van morgen, zoals de ING Bank dat zo ‘mooi’ weet te brengen.

De eerste kennismaking met topcapital of iBeleggen is meestal ontnuchterend voor de ondernemer. Wij blijken niet op zoek te gaan naar de pareltjes op de beurs, maar kopen als beleggers gewoon de hele markt. Dat we de kosten daarmee laag houden spreekt de ondernemer aan, maar dat we rustig blijven zitten of bijkopen als de markt omlaag gaat, kan hij maar moeilijk bevatten. Hij laat zich toch niet lijdzaam naar de slachtbank leiden?

 

Moet hij überhaupt wel starten met beleggen in een markt die gedomineerd wordt door politieke onrust? Is het niet beter om de onrust over te laten waaien en pas zijn slag te slaan als het wat rustiger wordt? Maar zal het ooit écht rustig worden?

 

Als ondernemer opereerde hij in een markt die hij kende als zijn broekzak en met zijn ervaring en innovatiekracht wist hij concurrenten dikwijls net een stap voor te zijn. Wat moet hij met een vermogensbeheerder die zegt ook niet te weten wat de koersen de komende maanden zullen doen? Dit geeft niet meteen het vertrouwen dat hij zoekt en hij besluit zich verder in het beursspel te verdiepen. Wie zijn de meest succesvolle beleggers? Na degelijk onderzoek naar langjarig gerealiseerde rendementen van verschillende vermogensbeheerders, komt hij tot een opvallende conclusie. De beste beheerders blijken saaie beleggers te zijn. Niks fingerspitzengefühl of intelligente analyses van bedrijven, maar degelijk onderzoek naar de meest solide manier om met lage kosten nauwkeurig de markt te volgen, dat levert blijkbaar op middellange termijn het beste resultaat op, zo leest hij in de onafhankelijke vakliteratuur.

Grappig genoeg kunnen saaie beleggers toch uitgesproken persoonlijkheden zijn. Iedereen weet dat een geslaagde ondernemer een doorzetter is, iemand die gevoel heeft voor zijn omgeving en oprecht plezier beleeft aan het zaken doen.

Dit goede gevoel en er plezier in hebben, vormen de ingrediënten om te kunnen bepalen wat belangrijk is voor hem in zijn rol als belegger. Het beleggen zelf is een vak apart en is misschien wel het saaiste deel van het vak van marktgerichte vermogensbeheerders. Het werkt totaal anders dan het ondernemen in een nichemarkt, waar de ondernemer onderscheidend in was. Zodra hij het vertrouwen vindt om de tijd op de beurs zijn werk te laten doen, heeft hij weer de rust en de lol om vooruit te kijken. Vooruitkijken naar de leuke dingen die hij kan doen met het rendement op zijn met ondernemerschap en met risico verdiende vermogen.

Frank den Blijker Frank (1966) is vermogensadviseur en partner. Hij overziet het brede plaatje, is positief kritisch, hulpvaardig en stressbestendig.