Wilt u geld opzij zetten voor de toekomst van uw kind of kleinkind? U mag jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken. Beleggen kan een goede manier zijn om dit geld te laten groeien. Als u hier vroeg mee begint, dan kan een relatief lage inleg op lange termijn oplopen tot een flink bedrag. Lees hieronder meer over vermogen opbouwen voor uw kind of kleinkind door schenkingen te sparen of te beleggen.

Schenkingen aan uw kind of kleinkind beleggen

Door de historisch lage rente levert spaargeld tegenwoordig niets meer op. Het wordt elk jaar door de inflatie zelfs minder waard. Daarom is het voordeliger om uw schenkingen te beleggen, in de plaats van te storten op een spaarrekening. Lees hier wat u jaarlijks belastingvrij mag schenken.

Omdat kinderen en kleinkinderen vaak een lange beleggingshorizon hebben, is de kans op een negatief rendement minimaal. Want hoe verder in de toekomst het beleggingsdoel ligt, hoe meer tijd de beleggingen hebben om tussentijdse koersdalingen op te vangen. De kansen op een goed rendement zijn op de lange termijn daarom veel hoger dan op de korte termijn.

Bovendien profiteren langetermijnbeleggers optimaal van het rendement-op-rendement-effect. Albert Einstein noemde dit effect ook wel het achtste wereldwonder. Het betekent dat je op je behaalde rendement ook weer rendement ontvangt, waardoor je beleggingen extra hard groeien.

Het is wel belangrijk dat aan een aantal beleggingsvoorwaarden wordt voldaan:

Beleg goed gespreid en wereldwijd

Beleg in goed verhandelbare indextrackers en marktfondsen

Beleg tegen de laagst mogelijke kosten

Blijf gedurende de hele periode belegd

Dit noemen wij Slow beleggen.

Een aantal rekenvoorbeelden

Een startbedrag van 15.000 euro kan met beleggen gedurende 18 jaar veel meer opleveren dan sparen. Onderstaande grafiek laat dit zien.

  • Na 18 jaar is het gespaarde bedrag circa 18.000 euro waard.
  • Na 18 jaar is het belegde bedrag circa 34.000 euro waard.

Sparen versus beleggen

In bovenstaand voorbeeld is met een rentepercentage van 1% gerekend, tegenover een jaarlijks rendement van 4,63%. Dit is het prognoserendement van portefeuilleprofiel Geel (neutraal). Klik hier voor onze portefeuilleprofielen.

Het verschilt tussen sparen en beleggen wordt alleen maar groter als schenkingen hierbij worden opgeteld. Onderstaande grafiek laat dit zien.

  • Na 18 jaar is het gespaarde bedrag circa 18.000 euro waard.
  • Na 18 jaar en 2.200 euro aan jaarlijkse schenkingen is het belegde bedrag circa 95.000 euro waard.
  • Na 18 jaar en 5.500 euro aan jaarlijkse schenkingen is het belegde bedrag circa 185.000 euro waard.

Sparen versus beleggen

In bovenstaand voorbeeld is met een rentepercentage van 1% gerekend, tegenover een jaarlijks rendement van 4,63%. Dit is het prognoserendement van portefeuilleprofiel Geel (neutraal). Klik hier voor onze portefeuilleprofielen. Daarnaast is er rekening gehouden met een jaarlijkse bijstorting van 2.200 euro en 5.500 euro.

Beleggingsrekening openen voor een minderjarige

U kunt bij iBeleggen een beleggingsrekening openen voor uw (minderjarige) kind of kleinkind. De rekening komt dan op zijn of haar eigen naam te staan. U kunt altijd kosteloos geld bijstorten. Vanaf 18 jaar krijgt het (klein)kind zelf de beschikking over de rekening. Lees hier meer over onze Groeirekening.

  • Bent u nieuw bij ons en wilt u een beleggingsrekening openen voor uw kind of kleinkind? Dan kunt u instappen met een bedrag van 15.000 euro in plaats van de reguliere 25.000 euro.
  • Bent u reeds klant bij ons? Dan hanteren wij een afwijkend minimaal startbedrag van 2.000 euro. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Wilt u een beleggingsrekening openen voor uw (minderjarige) (klein)kind? Dan kunt u hem of haar hier aanmelden.


Contact

Heeft u nog vragen? Schroom niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie. Daní en Maurice helpen u graag verder.

Daní Loe Daní Loe (1992) is vermogensadviseur bij iBeleggen en is samen met Maurice het aanspreekpunt voor klanten. Hij is een teamplayer en met zijn achtergrond in de psychologie heeft hij een oprechte interesse in de mens.