Wat is wijsheid? Kiest u voor vermogensbeheer of zelf beleggen? Gaat u af op uw eigen gevoel, kiest u ervoor om zelf uw portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te beheren? Of laat u het liever aan een professional over bij gebrek aan tijd en kennis?

Vermogensbeheer of zelf beleggen?

Als iemand mij vraagt wat ik doe ‘voor de kost’ vertel ik (trots als ik ben op ons bedrijf) enthousiast over ons vak. Vaak zijn mensen oprecht geïnteresseerd, maar tegelijkertijd ook kritisch. En dat begrijp ik heel goed. De financiële sector heeft in het verleden laten zien niet vanzelfsprekend betrouwbaar en integer te zijn.

Regelmatig spreek ik mensen die dan ook liever zelf beleggen. Niet alleen omdat ze de financiële sector niet vertrouwen, maar omdat ze het leuk vinden om te beleggen of de kosten van vermogensbeheer willen besparen. En toch komen gemotiveerde zelfbeleggers uiteindelijk vaak bij ons terecht. Waarom?

Omdat zelfbeleggers door hun emoties minder goede rendementen behalen

Het verbaast mij hoe veel kennis mensen soms hebben van beleggen. Ze lezen dagelijks het financieel-economische nieuws en zijn oprecht geïnteresseerd voor alles wat er in de wereld gebeurt. Het gaat sommige zelfbeleggers dan ook vaak goed af, totdat hun emoties om de hoek komen kijken. Tijdens een dalende beurs verkopen mensen uit paniek soms hun hele portefeuille en realiseren zich achteraf dat dit besluit niet rationeel of goed doordacht was. Een vermogensbeheerder had ze hiervoor kunnen behoeden.

Omdat het samenstellen van een gebalanceerde portefeuille een grote uitdaging is

Veel zelfbeleggers komen erachter dat ze niet genoeg tijd kunnen (en willen) besteden aan hun portefeuille. Zelfs voor ons is het een tijdrovende (en tegelijkertijd zeer interessante) uitdaging om de meest geschikte ETF’s en marktfondsen te vinden in het enorme wereldwijde aanbod.

Met regelmaat komen wij als beleggingscommissie bijeen om onze eerdere keuzes te evalueren en nieuwe keuzes te maken. Wij willen dat onze individuele beleggingen aan specifieke eisen voldoen. Tegelijktijdig moeten alle beleggingen ook gecombineerd, als portefeuille, bij elkaar kloppen. Ook is een flink karwei om de diverse beleggingen zo te managen dat er een optimale verhouding ontstaat tussen rendement en risico.

Bij het samenstellen van een portefeuille komt dus erg veel kijken, wat voor een zelfbelegger vaak niet haalbaar is. Bepaalde marktfondsen zijn overigens vaak ook enkel ‘te koop’ voor professionele partijen en niet toegankelijk voor zelfbeleggers.

> Lees hier meer over Slow beleggen

Omdat timing vaak niet werkt bij beleggen

Er zijn veel beleggers die betere resultaten willen behalen en de markt proberen te timen. En vaak lukt dit ook nog best een tijdje. Alleen, om dit op lange termijn vol te houden moet je als belegger wel van hele goede huize komen. Onderzoek toont aan dat actieve beleggers minimaal 75% van hun voorspellingen juist moeten hebben om enkel het marktrendement bij te houden. Op lange termijn biedt timing dus vaak geen voordeel. Wij zeggen niet voor niets:  ‘time in the market’ levert meer rendement op dan ‘timing the market’.

Ook ik laat mijn portefeuille nu beheren door een ander…

Zelf heb ik jaren mijn eigen beleggingen onderhouden. Maar sinds ik hier werk, beheren Daní en Maurice mijn portefeuille. Ik heb namelijk alle bovengenoemde voorbeelden zelf meegemaakt. Ondanks mijn ruime ervaring en kennis in dit vak, bleef mijn rendement achter bij de markt. Waarom? Ik had ten eerste te weinig tijd, liet me daarnaast meer dan eens leiden door mijn emoties en dacht dat ik kon timen…

Voor mijn werk ben ik uiteraard de hele dag bezig met beleggen, maar juist omdat ik mijn eigen portefeuille niet beheer, is hij nu in veel betere handen. En los van bovengenoemde zaken speelt er misschien nog wel een belangrijker argument voor mij bij de keuze tussen vermogensbeheer of zelf beleggen: het gevoel van ontzorgd zijn en van rust. Vermogensbeheer is zo gek nog niet…


Uw portefeuille door ons laten beheren voor slechts 0,36% per jaar

Bij een portefeuille van 100.000 euro zijn de totale kosten bij iBeleggen nog geen 0,7% per jaar. Als we hier de fondskosten en transactiekosten vanaf halen (deze gelden namelijk ook voor de zelfbelegger) blijft er een bescheiden beheervergoeding over van 0,36% per jaar + 72,60 euro per jaar (incl. btw).

> Bereken hier uw totale kosten

Bent u een zelfbelegger? Wij zijn benieuwd waarom u ervoor kiest om uw portefeuille zelf aan te kopen en te beheren. Wij wisselen in elk geval graag met u van gedachten!

Paul Vonk Paul (1962) is vermogensadviseur en partner. Hij kan complexe zaken eenvoudig uitleggen en ziet het als zijn uitdaging onze relaties zoveel mogelijk te 'ontzorgen'.