Eind vorige maand heeft de website Vermogensbeheer.nl weer haar jaarlijkse rendementsonderzoek onder ruim 70 vermogensbeheerders gepubliceerd. Zij komen tot de conclusie dat het nemen van beleggingsrisico’s door beleggers in 2017 ruimschoots is beloond. Verder hebben zij vastgesteld dat vrijwel alle vermogensbeheerders positieve rendementen realiseerden. Opvallend zijn de verschillen in rendement tussen de diverse portefeuilleprofielen. Relaties van vermogensbeheerders die offensief belegden, behaalden in 2017 gemiddeld 8,2% rendement en relaties met een defensief profiel behaalden gemiddeld slechts 1,1% rendement. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de veel lagere tot soms negatieve rendementen in de beleggingscategorie obligaties.

Onderstaande grafiek toont aan hoeveel meer rendement een belegger bij iBeleggen behaalde in vergelijking met het gemiddelde van de markt (de VBR-Index) in de periode vanaf 2013 t/m 2017 (uitgaande van een inleg van 100.000 euro).

Patrick Bontje Patrick (1970) is medeoprichter van iBeleggen en moederbedrijf topcapital. Patrick is ondernemer pur sang; hij draagt onafhankelijkheid hoog in het vaandel.