Zo, nu heb ik vast uw aandacht.

Wij nemen bijna afscheid van 2019 en het jaar 2020 staat alweer voor de deur. Tijd dus voor de diverse (zelfbenoemde) beleggingsexperts om hun voorspellingen op papier te zetten. Deze voorspellingen variëren van een (wederom) fantastisch jaar om in aandelen te beleggen, tot een heuse beurscrash.

Voorspellingen zijn niets waard

Aan de ene kant is het hilarisch wat onze experts allemaal in de media vertellen, maar aan de andere kant kan ik er ook best boos om worden. Deze boosheid is ingegeven door mijn intrinsieke motivatie om klanten zo goed mogelijk te helpen. Dat helpen doe je in mijn ogen niet met het voorspellen van een crash of het publiceren van een rijtje ‘kansrijke aandelen’. Sterker nog, de kans is vrij groot dat u als belegger van een koude kermis thuiskomt. Er is echt niemand die weet wat de aandelenbeurzen gaan doen. Niet morgen, niet volgend jaar en al helemaal niet over 10 jaar. Ofwel: niemand beschikt over een glazen bol.

Rendement missen door adviezen van ‘experts’

Mijn oog viel op een recent artikel van JP Morgan. Volgens de bank is er na de kredietcrisis iets opmerkelijks aan de hand, namelijk de opkomst van een nieuwe stroming: de zogenaamde Armageddonists (doemdenkers). Deze ‘experts’ geloven in een totale catastrofe, in dit geval van de financiële wereld.

JP Morgan zette in het bewuste artikel de consequenties op een rij van het opvolgen van de voorspellingen van een aantal bekende doemdenkers. Deze voorspellingen werden gemeten in een periode van januari 2010 t/m november 2019. Uit deze analyse bleek dat beleggers die de adviezen van de ‘experts’ hadden opgevolgd, tussen de 25 en 40% rendement hadden misgelopen ten opzichte van het rendement van de Amerikaanse S&P 500 index.

Mensen willen geloven in mooie verhalen

In een recent gesprek met iemand buiten onze sector uitte ik mijn boosheid en frustratie, waarop deze persoon zich afvroeg waarom ik mij zo druk maakte. Volgens hem hebben de experts juist veel aanhangers omdat zij graag luisteren naar en willen geloven in mooie verhalen. Zij zijn hier gelukkig mee en nemen het lagere rendement voor lief. “Dus wat is daar nu op tegen?”, waren zijn letterlijke woorden. Tja, daar is ook iets voor te zeggen. Misschien moet ik me niet zo druk maken.

Onze tip: ga Slow beleggen

Als ik dan toch een tip mag geven voor 2020: ga de dingen doen die u leuk vindt, negeer het financiële nieuws en de zogenaamde experts, spreid uw beleggingen zo goed mogelijk over de hele wereld en hou de kosten vooral laag. Dit noemen wij ook wel: Slow beleggen. Succes verzekerd!

Patrick Bontje Patrick (1970) is medeoprichter van iBeleggen en moederbedrijf topcapital. Patrick is ondernemer pur sang; hij draagt onafhankelijkheid hoog in het vaandel.