Het zou zomaar kunnen dat u zich diverse malen hebt afgevraagd waarom ik door middel van artikelen eigenlijk aandacht voor zaken rond beleggen vraag, terwijl tegelijkertijd het coronavirus in de wereld mensen en gezinnen verwoest? Waar hebben we het over? U hebt gelijk als u dit denkt. Ik kan me hier soms ook tamelijk ongemakkelijk onder voelen. Graag leg ik u uit waarom ik aandacht geef aan beleggen in tijden van corona.

Geld en emoties

Geld of vermogen is voor mij niet de drive om te werken in dit vak. Belangrijker vind ik het uiteenlopende contact dat ik met mensen heb. Geld raakt veel mensen persoonlijk. Geld kan mensen totaal uit evenwicht brengen. Geld kan mensen erg onzeker maken. Geld kan mensen begerig maken. Geld is niet zelden pure emotie. Geld creëert helaas soms stevige spanningen of conflicten in relaties, gezinnen en families. Het is de mens achter het geld die de emoties losmaken. Het motiveert mij hiermee bezig te zijn en hier oplossingen voor te bedenken.

Op dit moment werken veel artsen, verpleegkundigen (waaronder mijn vrouw) en verzorgenden keihard om de op zich afkomende problemen het hoofd te bieden. Dit is in veel opzichten een extreem zware opgave, want je wordt voortdurend geconfronteerd met veel pijn, verdriet en een schrijnende onzekerheid. De tsunami aan nieuwe ‘coronagevallen’ voelt als een onmogelijke opgave. Het feit dat je als hulpverlener daarbij voortdurend het risico loopt besmet te raken, legt een enorm zware mentale druk. Wat zit ik dan relatief veilig thuis achter mijn bureau. Ik kan zonder risico via de telefoon, mail en WhatsApp met mijn relaties communiceren. Nee, in de zorg is dat van een geheel andere orde. Diep, diep, diep respect heb ik, ongetwijfeld mét u, voor deze werkers in de zorg.

Geld en zorg

Zoals iedereen weet kost de zorg heel veel geld, waarvan de middelen afkomstig zijn uit premies van burgers en bedrijven. Veel burgers zijn werkzaam in ondernemingen die alleen maar kunnen bestaan als zij winst maken. Bedrijven kunnen in dat geval aan hun verplichtingen voldoen (zoals uitbetalen van lonen, premies en belastingen). Veruit de meeste burgers (maar ook de landelijke en lokale overheden) kunnen premies betalen of investeringen doen in de gezondheidszorg mede dankzij de winst van bedrijven. Zonder een goed en gezond functionerend bedrijfsleven, zal dat niet gaan. Niet alleen kan ik door middel van mijn werk dus mensen helpen met financiële vraagstukken, maar wij dragen ook bij aan een gezond bedrijfsleven en hiermee indirect aan de zorg.

Beleggen in tijden van corona

Maar aan de andere kant kunnen ook bedrijven niet zonder de burgers en de overheid. Bedrijven kunnen functioneren omdat burgers producten en diensten afnemen en doordat de overheid de distributie hiervan mede mogelijk maakt. Bedrijven hebben voor hun bedrijfsvoering geld en kapitaal nodig en beleggers stellen door aandelen te kopen hun geld ter beschikking.

Gezien dit feit mogen wij als vermogensbeheerder een bescheiden, maar tegelijk voor onze relaties een belangrijke rol spelen. Zo adviseren wij beleggers (voor ons vanzelfsprekend) nú geen aandelen verkopen. Niet alleen omdat het daarvoor nu rijkelijk laat is en je grote verliezen neemt, maar vooral ook omdat beleggers de problemen voor bedrijven daarmee alleen maar groter maken. Als je ook tijdens de coronacrisis belegt bent in aandelen, dan help je mee in de oplossing en ben je solidair naar bedrijven.

Dus beste beleggers, wees moedig, blijf standvastig en maatschappelijk betrokken tijdens deze coronadip. Ik ben heel blij dat ik als ‘vermogenspsycholoog’ hierin een vruchtbare rol mag spelen. Dat is de reden waarom ik over beleggen schrijf. Dankjewel voor je tijd!

Wilt u meer artikelen van mij persoonlijk lezen? Bezoek dan mijn LinkedIn.


Meer lezen?

Bent u benieuwd naar onze beleggingsfilosofie? Vraag een gratis exemplaar aan van mijn boek Slow beleggen.

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van iBeleggen. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.