Er is altijd wel een reden om uw voorgenomen beleggingsbeslissing uit te stellen. Nederlanders zijn hier extra goed in. Bijna 70% heeft last van uitstelgedrag als het over beleggen gaat. De komst van het coronavirus is hier een goed voorbeeld van. Veel potentiële beleggers wachten de gevolgen hiervan eerst af. En het kan nog extremer; bestaande beleggers die hun aandelen geheel of gedeeltelijk verkopen om diezelfde reden. Helaas kost dit wachten en uitstappen u veel geld.

Gemiddeld heeft het aandelendeel in onze portefeuilles circa 4% rendement gemaakt vanaf januari 2020 tot nu. Het kan zo zijn dat u deze 4% rendement heeft gemist door te wachten met instappen vanwege het coronavirus, maar ook als u uw aandelen vanwege deze situatie (gedeeltelijk) heeft verkocht. Dit rendement heeft u als belegger hard nodig om het langjarig gemiddelde rendement ook daadwerkelijk te kunnen realiseren.

Wachten met beleggen en (tijdelijk) uitstappen kost geld

U niet, wij niet, niemand niet kan de toekomst voorspellen, hoe u het ook wendt of keert. Als ervaren beleggingsadviseur en vermogensbeheerder kan ik u melden dat ik geen personen ken die door timing extra beleggingsresultaat hebben behaald (op een enkel incident na).

Ik ken daarentegen wél personen die flink veel rendement hebben gemist door te wachten met instappen of juist uit de markt te stappen vanwege bijvoorbeeld:

 • de Brexit;
 • het dreigende uiteenvallen van Europa;
 • de zorgen om Griekenland;
 • de oplopende spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten;
 • de inval van Rusland in de Krim;
 • de door een bekende goeroe gedane voorspelling dat in 2015 de aandelenbeurzen met ten minste 25% zouden dalen;
 • de snelle opkomst van IS in het Midden-Oosten;
 • de vermeende eerdere hoge niveaus van de beurzen;
 • de Amerikaanse verkiezingen drie jaar geleden;
 • de handelsboycots;
 • het naar huis sturen van alle administratieve ambtenaren in de VS door president Trump;
 • het coronavirus;
 • enzovoort…

Gewoon starten met beleggen wordt beloond

Stel dat u na enkele jaren van twijfel in januari 2015 eindelijk 100.000 euro had belegd in aandelen (ons zeer offensieve portefeuilleprofiel, Rood), ervan uitgaande dat u een lange beleggingshorizon heeft. Dan was uw portefeuille begin 2020 circa 147.000 euro waard. Was u echter vijf jaar éérder begonnen met beleggen, dan zou uw portefeuille nu ruim 240.000 euro bedragen. Dit scheelt maar liefst 93.000 euro.

Start Inleg Portefeuillewaarde eind 2019
Begin 2015 100.000 euro 147.000 euro
Begin 2010 100.000 euro 240.000 euro

­Ga naar onze gerealiseerde rendementen.

U haalt u eindbestemming alleen door in (het vliegtuig) te stappen

Tegen spaarders die de stap naar beleggen niet durven te zetten, zou ik het volgende willen zeggen:  beleggen past niet bij iedereen en daar is niets mis mee. Het is alleen jammer dat er met beleggen zoveel betere resultaten worden behaald. Mocht u een volgende keer het vliegtuig nemen, bedenk u dan dat u naar een bepaalde bestemming reist met het reële risico dat het vliegtuig kan crashen. Dit risico is echter buitengewoon klein en u durft er blijkbaar op te vertrouwen dat u uw eindbestemming haalt.

Met beleggen is het niet anders. Als uw beleggingshorizon lang genoeg is, zult u uw eindbestemming zeker halen. Natuurlijk gaat dit met ups en downs, maar dat weet u van te voren en hoort er nu eenmaal bij. Alleen door daadwerkelijk in het vliegtuig te stappen, bereikt u uw eindbestemming.

Beleggen vraagt geduld

Tegen de beleggers die actief inspelen op de markt en (geheel of gedeeltelijk) tijdelijk uitstappen, merk ik op dat zij zich in ieder geval moeten realiseren dat zij hiermee een extra kans creëren, maar ook extra risico nemen. Alle voorgaande gebeurtenissen hebben de beurzen slechts kortstondig beroerd. Na een dergelijke situatie herstelden de beurzen en werden er jaar op jaar goede tot zeer goede rendementen gerealiseerd. Het blijft nu eenmaal een feit dat beleggers 99,9% van de tijd moeten wachten op het lange termijn rendement dat beleggers in slechts 0,1% van de tijd realiseren.


Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten en neem contact met ons op.

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van iBeleggen. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.