Allemaal staan wij zo nu en dan voor de uitdaging om een ondernemer of dienstverlener te beoordelen op zijn betrouwbaarheid, kwaliteiten en commitment. Recent zat ik als onwetende consument zelf in deze afhankelijke positie. Zo blijkt het een flinke uitdaging te zijn om een dakdekker te vinden die de klant centraal stelt, zijn kosten laag houdt en beschikt over genoeg kennis en ervaring. En passant kwam ik tot een vergelijking met mijn werk als vermogensbeheerder.
Het verhaal
Privé bezitten mijn vrouw en ik (Peter van der Slikke) een prachtige nostalgische woning, waarvoor wij kosten noch moeite hebben gespaard om het in goede staat te houden. Het betreft een vrijstaand historisch pand uit 1906 dat indertijd is aangemerkt als een gemeentelijk monument. Het pand heeft een zadeldak, waarbij het grootste deel vrij vlak ligt en een deel steil naar beneden loopt. Sinds enkele maanden worden wij door onze aardige buren regelmatig via WhatsApp geïnformeerd dat er weer eens een dakpan naar beneden is gegleden. Om lekkage te voorkomen wilden wij dit zo snel mogelijk laten repareren.
Er hebben de afgelopen tijd diverse dakdekkers de revue gepasseerd. Van sommigen hebben wij na inspectie niets meer vernomen. Anderen boezemden helaas onvoldoende vertrouwen in. Deze week deden wij weer een nieuwe poging. Er kwam een dakdekker uit Hilversum langs die als eerste daadwerkelijk het dak op ging om deze grondig te inspecteren. Er stonden twee ladders tegen de dakgoot zodat hij mij kon demonsteren hoe goed het dak er in het algemeen juist bij lag. Inderdaad, er moesten vier rijen panlatten nodig vervangen worden, evenals enkele slechte pannen en de nokpannen moesten opnieuw vastgezet worden. Al met al viel ons dit reuze mee.
Ingegeven door de doemscenario’s van eerdere dakdekkers waren wij in de veronderstelling dat het gehele dak vervangen moest worden. De dakdekker uit Hilversum deelde deze conclusie gelukkig in het geheel niet. Hij gaf aan ons het gehele dak met genoegen te willen vervangen, maar vond dat buitengewoon onverstandig, want het was totaal niet nodig. Hij gaf ons klantgerichte en eerlijke informatie waarmee wij een forse investering van enkele tienduizenden euro’s konden besparen.
Vertrouwen, transparantie, kosten, kennis en ervaring
Deze week was het mijn beurt om een blog te schrijven. Onwillekeurig moest ik aan deze ervaring denken en zie ik overeenkomsten met mijn werk als vermogensbeheerder op het gebied van vertrouwen, transparantie, kosten, kennis en ervaring. Wij hebben een redelijk lange zoektocht afgelegd voordat wij bij deze bekwame en betrouwbare dakdekker terechtkwamen. Eenmaal gevonden zullen wij hem in het vervolg blijven benaderen voor klussen.
In beleggersland kan het vinden van een goede en eerlijke vermogensbeheerder ook een flinke uitdaging zijn. Maar als je er dan eindelijk één hebt gevonden, dan zit je voor de komende jaren ook goed.
Vertrouwen en transparantie
Deze betreffende dakdekker kweekte tijdens zijn eerste bezoek meteen al vertrouwen. De eerste indruk is altijd de belangrijkste. You never get a second chance to make a first impression. Daar hebben wij als vermogensbeheerder (en op individueel niveau als adviseurs) ook mee te maken tijdens een eerste ontmoeting op kantoor of tijdens een telefoongesprek. Ook de website moet vertrouwen uitstralen.
Iemand wel of niet vertrouwen is in eerste instantie natuurlijk een gevoel en grotendeels gebaseerd op persoonlijke voorkeuren, maar gaat niettemin om de openheid van zaken die de dakdekker ons gaf tijdens zijn eerste bezoek. Het feit dat hij ons erbij betrok door ons mee te laten kijken op het dak getuigde van een transparante aanpak.
Als vermogensbeheerder vinden wij het als geen ander belangrijk om onze cliënten een kijkje in onze keuken te geven en open te zijn over onze werkwijze, tarieven, rendementen en beleggingen.
Kosten
Daarnaast zijn kosten een belangrijk aspect. Eerdere dakdekkers vertelden ons dat het gehele dak vervangen moest worden, wat ons veel geld zou kosten en – nu achteraf blijkt – totaal niet nodig was. Het is veel waarschijnlijker dat een dakdekker klanten aan zich bindt als hij hun belangen centraal stelt en zijn prijzen laag houdt. Ondernemers die hierin consequent zijn krijgen met hun klanten een duurzame relatie. Zo’n ondernemer hoeft nooit bang te zijn geen of weinig klandizie te hebben, want daar zorgt zijn tevreden klantenkring wel voor.
Ook wij als vermogensbeheerder moeten tegen lage kosten goede en solide beleggingsproducten aanbieden. Niet in de laatste plaats omdat relatief hoge beleggingskosten op termijn, zeker in het geval van miskopen, fnuikend zijn voor het rendement. Bovendien kunnen beleggingskosten tegenwoordig makkelijk met elkaar worden vergeleken doordat elke aanbieder wettelijk verplicht is zijn totale kosten (TCO) op de website te publiceren.
Kennis en ervaring
Maar hoe weten wij dan of deze dakbedekker zijn vak wel goed verstaat en voldoende professioneel werkt? Wij, leken op het gebied van dakbedekking, kunnen zelf geen inschatting maken van de te verrichten werkzaamheden. Wij hebben hier gewoonweg weinig (of geen) verstand van. Toch, aan de hand van maar liefst 200 online reviews hebben wij kunnen concluderen dat deze dakdekker in 30 jaar tijd meer dan genoeg hoge beoordelingen heeft gekregen. Hierdoor kunnen wij ervan uitgaan dat hij genoeg kennis en ervaring heeft om ook ons dak goed te repareren.
Beleggers met weinig tot geen verstand van beleggen, kunnen gelukkig ook veel online research doen en ervaringen van andere beleggers lezen voordat ze met een partij in zee gaan. Hierdoor kunnen beleggers het kaf van het koren scheiden. Via websites als finner.nl en vermogensbeheer.nl worden praktisch alle vermogensbeheerders beoordeeld op het gebied van organisatie, kosten, beleggingsbeleid, risicobeleid, rendementen en ervaringen. Wij als vermogensbeheerder bieden daarbij nog het voordeel dat wij met topcapital een track record hebben van ruim 13 jaar. Ook dit geeft veel beleggers vertrouwen.
Conclusie
Uiteindelijk zal nog moeten blijken of de Hilversumse dakdekker goede resultaten zal leveren, maar dat weten we bij beleggen ook pas achteraf. Echter, investeren in een goed dak dat bestand is tegen flinke regenbuien en stevige stormen, daar gaat het om. En dat er weleens een pan vanaf waait (ook al is het dak bijna nieuw), dat hoort erbij. Net als bij beleggen. Beleggers moeten af en toe een flinke storm doorstaan, maar als de wind eenmaal is gaan liggen dan valt de schade eigenlijk altijd mee.
Meer informatie
Bent u benieuwd hoe het 13 jaar geleden allemaal begon? Lees hier de blog: Zo begon onze rollercoaster.
Meer weten over Slow beleggen? Ga naar Slow beleggen of vraag hier een gratis exemplaar aan van het boek Slow beleggen.