Beleggen is geld investeren met als doel dat het in de toekomst meer waard wordt. De meeste beleggers doen dit aan de hand van aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Hoe werkt het en wat zijn de risico’s?

Wat is beleggen en hoe werkt het?

Beleggen is geld investeren in onder andere aandelen, obligaties of in actieve en passieve beleggingsfondsen. Er bestaan ook andere manieren, maar over het algemeen kiezen beleggers voor deze drie opties. Het is de bedoeling dat zij hiermee op lange termijn rendement behalen. Sommige beleggers hebben een specifiek beleggingsdoel voor ogen, maar dat hoeft niet.

Belangrijk is om enkel te beleggen met geld dat u voor langere periode kunt missen, omdat uw beleggingen tussentijds minder waard kunnen worden. Zorg daarom altijd dat u een buffer achter de hand heeft.

Wat zijn de risico’s van beleggen?

Beleggen brengt risico’s met zich mee, onder andere dat de beurskoersen omhoog en omlaag kunnen gaan. In ruil voor dat risico, ontvangt u rendement. Rendement is de winst die u maakt met beleggen. Ook ontvangt u vaak een gedeelte van de winst in de vorm van dividend.

De kans bestaat dat uw beleggingen meer waard worden, maar het kan ook zijn dat u uw inleg (deels) verliest. Hoe hoog dit risico is, verschilt per belegging. Over het algemeen geldt dat er meer risico kleeft aan een belegging met een hoog verwacht rendement dan een belegging met een laag verwacht rendement.

Door over een lange periode te beleggen, neemt de kans op een negatief rendement af. Dit komt doordat uw beleggingen tussentijds de mogelijkheid krijgen om te herstellen. Geef uw beleggingen daarom altijd genoeg tijd om te groeien. Uiteraard kunt u tussentijds altijd uw geld opnemen, mocht dat nodig zijn.

> Lees hier meer over de risico’s van beleggen

Hoe kan ik mijn risico verlagen?

U kunt uw risico verlagen door uw geld te spreiden. Spreiding zorgt voor minder ups en downs in de waarde van uw beleggingen. U kunt spreiden over verschillende beleggingscategorieën zoals aandelen, obligaties en vastgoed. Daarnaast is het belangrijk om in meerdere bedrijven, landen en sectoren te beleggen. Beleg dus niet alleen in bedrijven werkzaam in de energie, maar bijvoorbeeld ook in de IT en communicatie.

Beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen is de meest bekende vorm van beleggen. U bent dan voor een heel klein deel aandeelhouder van een bedrijf. Gaan de zaken goed? Dan wordt uw aandeel over het algemeen meer waard. Zo niet, dan zien we vaak dat de waarde daalt. Ook wordt de koers bepaald door vraag en aanbod.

Beleggen in obligaties

Een obligatie is een schuldbewijs voor een lening aan een bedrijf of overheid. Als u een obligatie koopt, leent u voor een bepaalde tijd geld uit aan de uitgevende instelling. Als vergoeding hiervoor ontvangt u rente. In de tussentijd kan de waarde van uw obligatie stijgen of dalen. Een obligatie is over het algemeen minder risicovol dan een aandeel, maar ook het verwachte rendement is lager.

> Lees hier meer over beleggen in obligaties

Beleggen in vastgoed

U kunt er ook voor kiezen om uw geld te beleggen in vastgoed. Dit kunt u doen door vastgoed te kopen en vervolgens te verhuren, maar ook door middel van beursgenoteerde vastgoedaandelen. Deze kunt u opnemen in uw portefeuille.

> Lees hier meer over beleggen in vastgoed

Beleggen in beleggingsfondsen

Wilt u uw geld en risico’s nog beter spreiden? Dan kunt u beleggen in beleggingsfondsen of ETF’s. Dit zijn mandjes met meerdere aandelen of obligaties erin. Als u zo’n fonds koopt, belegt u via één product in alle onderliggende bedrijven tegelijk. U kunt op deze manier met een klein bedrag in honderden beleggingen tegelijk investeren. Gaat het niet zo goed met een aandeel in het fonds? Dan is dit vaak geen probleem, omdat er genoeg andere aandelen in het fonds zitten die beter presteren.

Hoe kan ik starten?

U kunt ervoor kiezen om zelf te beleggen, al dan niet met of zonder hulp van een adviseur. In dat geval koopt u zelf uw beleggingen aan op de beurs en volgt de ontwikkelingen in de markt. Hierbij is belangrijk dat u enige kennis heeft van beleggen.

Geeft u het liever uit handen? Dan kunt u uw vermogen onderbrengen bij een bank of onafhankelijke vermogensbeheerder. Zo heeft u er geen omkijken meer naar. Een professionele partij belegt uw vermogen en controleert daarnaast periodiek of uw portefeuille nog bij uw financiële situatie past.

> Lees hier meer over vermogensbeheer of zelf beleggen


Meer weten?

Meer weten over beleggen? Bekijk een van onze eerdere blogs:

> Waarin moet u vooral niet beleggen?

> De do’s en don’ts van beleggen

iBeleggen Wij zijn iBeleggen. Noem ons idealisten maar wij geloven dat het beheren van uw vermogen écht anders kan. Met een eerlijke, onafhankelijke en vooral persoonlijke aanpak moet beleggen gewoon begrijpelijk en eenvoudig zijn. Tegen lage kosten en zonder onnodige risico’s. En dat helemaal duurzaam.