De datum waarop de Brexit feit is, komt steeds dichterbij. De meest voorkomende vraag van onze klanten is of het niet beter is om tijdelijk uit de markt te stappen.

Ons antwoord op deze vraag is en blijft helder: zorg ervoor dat je belegd blijft en probeer niet om de markt te slim af te zijn. Timen is zinloos, dat hebben diverse wetenschappelijke onderzoeken uitgewezen. Wij kunnen dat, met 30 jaar praktijkervaring, alleen maar bevestigen. Of, zoals de recent overleden uitvinder van het indexbeleggen John Bogle zo treffend zei: “Time in the market, not timing the market, is what builds wealth”.

De feiten liegen er niet om. Bijvoorbeeld: wie de afgelopen 15 jaar (2004-2018) in de Amerikaanse S&P 500 was belegd, had een rendement gemaakt van 7,7% per jaar. Een investering van 10.000 euro zou dan in 15 jaar tijd zijn verdrievoudigd tot 30.000 euro. Wie de beste 10 handelsdagen in die periode had gemist, zou helemaal geen rendement hebben gemaakt. Zou iemand in staat zijn geweest om de 10 beste handelsdagen te voorspellen? Niets doen en belegd blijven was dus de beste optie.

De historie heeft uitgewezen dat sterke koersdalingen bijna altijd worden opgevolgd door sterke koersstijgingen. Zo herinneren de ervaren beleggers zich allemaal Black Tuesday nog wel. De Amerikaanse Dow Jones Index daalde op 19 oktober 1987 met 22,61%. Paniek alom, wereldwijde verkopen volgden. Wie rustig was blijven zitten, was de lachende derde geweest. Een jaar later namelijk stond de index alweer 95,93% hoger.

Een meer recent voorbeeld is de uitkomst van het Brexit referendum in juni 2016. Aan het begin van de eerste handelsdag na de stemming daalden de wereldwijde aandelenbeurzen met meer dan 5%. De Dow Jones Index stond een jaar later alweer 18,79% hoger.

Tenslotte een zeer recent voorbeeld dichter bij huis. Afgelopen jaar beleefden de wereldwijde aandelenbeurzen een dramatisch jaar. Onze eigen AEX index deelde mee in de algehele malaise en daalde in 2018 met 7,4%. In de eerste twee maanden van 2019 steeg de index met ruim 11% en werden de verliezen van 2018 in relatief korte tijd meer dan weggewerkt.

U mag ervan uitgaan dat alle beschikbare informatie al in de koersen is verwerkt. Anticiperen op een harde of zachte (of helemaal geen) Brexit heeft geen zin. Onze portefeuilles zijn goed gespreid over de hele wereld. We beleggen niet meer dan 9% van het aandelengedeelte direct in het Verenigd Koninkrijk. Dat is 5% van de totale portefeuille van het GELE risicoprofiel en 7% van het ORANJE risicoprofiel. Raak dus niet in paniek, maar wees vooral geduldig.