Afgelopen week bedacht ik mij dat het alweer 13 jaar geleden is dat Peter van der Slikke en ik topcapital oprichtten. Door alle coronahectiek ga je er makkelijk aan voorbij, maar soms is het goed om ook even terug te kijken op deze periode. Een periode waarin het regelmatig leek alsof wij in een rollercoaster zaten, maar die tegelijkertijd voorbij is gevlogen.   

Peter en ik waren collega’s bij ABN AMRO toen wij medio 2006 voor het eerst met elkaar van gedachten wisselden over een nieuw leven buiten de bank. Ons idee was om een onafhankelijk advieskantoor op te zetten waarbij we voortaan naast de klant zouden zitten, in plaats van tegenover. Het idee was dat de klant bij zijn of haar eigen bank zou blijven beleggen en wij adviezen zouden geven hoe de portefeuille beter en voordeliger in te richten. Deze gedachte vormde de start van TOP Capital Vermogensadvies in maart 2007, voor beleggers met een vermogen vanaf 500.000 euro. TOP staat voor transparant, onafhankelijk en persoonlijk, onze drie kernwaarden.

Als één van de eerste financiële instellingen in Nederland garandeerden we in onze overeenkomst dat de vergoeding die onze klant betaalde, onze enige vorm van inkomsten zou zijn. Deze vorm van beloning was uniek in die tijd, maar het was in onze ogen de enige manier om onze klanten écht onafhankelijk te kunnen adviseren.

We vonden een kleine ruimte aan de Oranje Nassaulaan in Amsterdam, waar we het kantoor en de faciliteiten deelden met een ander bedrijf. Al vrij snel volgde de eerste serieuze crisis, de kredietcrisis. Een slechtere start zou je je niet kunnen bedenken, zo leek het. Maar juist deze crisis bracht het vertrouwen in de financiële sector ernstige schade toe. Het gevolg was dat veel beleggers om zich heen gingen kijken naar transparante en onafhankelijke alternatieven dan de grootbanken. Ons bedrijf groeide als kool. Dat we daarnaast ook veel publiciteit kregen in de landelijke kranten hielp daarbij.

We verhuisden in juli 2008 een paar honderd meter verderop naar de Van Eeghenstraat, ook in Amsterdam. Daarna werd onze huisstijl aan een make-over onderworpen. Ons logo werd moderner en frisser en wij veranderden onze naam van TOP Capital Vermogensadvies naar topcapital. Vervolgens werd iBeleggen in 2012 geboren omdat we onze dienstverlening ook wilden aanbieden aan beleggers met een vermogen vanaf 25.000 euro.

Peter schreef in die tijd het boek ‘Ontmaskerd, hoe de financiële wereld écht werkt’ dat enige tijd in de top 10 stond van best verkochte boeken in Nederland. Een paar jaar later volgde ‘Slow beleggen, 365 inzichten voor succesvol langetermijnbeleggen’. Slow beleggen werd de hoeksteen van ons beleggingsbeleid.

Zo groeide ons bedrijf en kregen we van steeds meer klanten het vertrouwen om hun vermogen te beleggen. We transformeerden van een advieskantoor naar een echte vermogensbeheerder. Er sloten zich enkele partners aan en ons team werd verder uitgebreid naar 10 personen. We openden een nieuw kantoor in de haven van Huizen en verlieten na 10 jaar de Van Eeghenstraat om ons te vestigen aan de Veronesestraat. Onze beiden bedrijven, topcapital en iBeleggen lieten we juridisch fuseren en we openden in dat jaar ons derde kantoor, dit keer in Haarlem.

En ineens is het dan 13 jaar later en hebben onze klanten ons inmiddels meer dan 800 miljoen euro toevertrouwd. Hard groeien is voor ons nooit een doel op zich geweest, maar is het resultaat van het vertrouwen dat wij van onze klanten krijgen. Ook nu het coronavirus de wereld in een diepe crisis heeft gestort, blijven zij rustig en houden ze de focus op de lange termijn, net als wij. Immers, Slow beleggen is durven vertrouwen op de toekomst.


Meer lezen?

De impact van het coronavirus op ons dagelijks leven blijkt ongekend en niet te vergelijken met andere crises. Toch is de huidige beurscrisis er een uit velen. Lees hier mijn eerdere blog Beurscrises zijn van alle tijden.

Meer weten over Slow beleggen? Ga naar Wat is Slow beleggen? of vraag hier een gratis exemplaar aan van het boek Slow beleggen.

Patrick Bontje Patrick (1970) is medeoprichter van iBeleggen en moederbedrijf topcapital. Patrick is ondernemer pur sang; hij draagt onafhankelijkheid hoog in het vaandel.